Dagens PS

Svensk antikropp bromsar kognitiv försämring

Data från en studie med antikroppen lecanemab visar att läkemedlet bromsar kognitiv försämring vid Alzheimers sjukdom
Data från en studie med antikroppen lecanemab visar att läkemedlet bromsar kognitiv försämring vid Alzheimers sjukdom. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 nov. 2022Publicerad: 30 nov. 2022

Det experimentella läkemedlet lecanemab bromsade den kognitiva försämringen vid Alzheimers sjukdom, men kan medföra risk för farliga biverkningar, det visar en studie.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Data från en noggrant bevakad studie med, den från början svenska antikroppen lecanemab, visar att läkemedlet bromsar kognitiv försämring vid Alzheimers sjukdom, det rapporterar Reuters.

Kan ge svullnad och blödning i hjärnan

Studien visade dock även att det experimentella läkemedlet lecanemab, från Eisai och Biogen, för vissa patienter, kan medföra risk för allvarliga biverkningar.

Lecanemab gav en typ av hjärnsvullnad hos 12,6 procent av försökspersonerna och 14 procent fick mikroblödningar i hjärnan.

Två patienter, som i en uppföljningsstudie fått lecanemab, avled av hjärnblödningar, och fem patienter drabbades av makroblödningar i hjärnan.

ANNONS

Senaste nytt

Ganska imponerande resultat

“Alla dessa amyloidsänkande läkemedel medför en risk för ökad hjärnblödning. Jag tycker att de primära resultaten, de sekundära resultaten, amyloidsänkningen är ganska imponerande”, säger Ronald Petersen från Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, till Reuters. 

Nästan 1 800 patienter med tidigt stadium av Alzheimers deltog i den 18 månader långa studien och behandlingen med lecanemab visade sig minska nedgångstakten på en klinisk demensskala, CDR-SB, med 27 procent.

ANNONS

För en liten del av patienterna med genetisk risk att utveckla Alzheimers sjukdom, hade läkemedlet ingen effekt på effektmåttet CDR-SB.

Uppmanar tillsynsmyndigheter att godkänna

Alzheimers Association bekräftar uppgifterna att läkemedlet “på ett meningsfullt sätt kan förändra sjukdomsförloppet för människor i de tidigaste stadierna av Alzheimers sjukdom”, skriver Reuters.

Alzheimers Association uppmanade amerikanska tillsynsmyndigheter att godkänna företaget Eisais ansökan om påskyndat godkännande.

Esaias och Biogens aktier steg

Eisais aktie steg med 3 procent Tokyo och på onsdagsmorgonen var Biogens aktie var uppe 0,9 procent i efterhandeln. 

Sedan tillkännagivandet av studiens första resultat i slutet av september har de båda bolagens aktier ökat med 60 respektive 47 procent.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Dödsfall kopplas till svensk antikropp mot Alzheimers

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS