I september blev lecanemab det första läkemedel som tydligt visat sig bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom, nu kopplas två dödsfall till läkemedlet. 

ANNONS

En 65-årig kvinna med tidiga tecken på Alzheimers, som behandlades med det lovande experimentella antikroppen lecanemab, drabbades av en massiv hjärnblödning och vissa forskare kopplar dödsfallet till läkemedlet, det rapporterar Science.

Drabbades av kraftig hjärnblödning

Dödsfallet beskrivs i en ännu inte publicerad rapport och är det andra som man tror är kopplat till den antiamyloida antikroppen lecanemab, vilket stärker oron över läkemedlets säkerhet.

Kvinnan, som i den kliniska prövningen fick läkemedlet, drabbades av en stroke och en typ av hjärnsvullnad som denna typ av antikroppar tidigare orsakat.

Efter att kvinnan diagnostiserats med stroke fick hon regelrätt behandling med blodförtunnande medel, tissue plasminogen activator, tPA, men drabbades så av en kraftig hjärnblödning och avled några dagar senare.

Mycket dramatiskt händelseförlopp

Neuropatologen Rudolph Castellani vid Northwestern University Medical Center i Chicago är en av rapportförfattarna och även den som obducerade kvinnan.

ANNONS
ANNONS

Han beskriver händelseförloppet som mycket dramatiskt och drar slutsatsen att både kvinnan och den andra personen, vars död kopplas till lecanemab, hade amyloidavlagringar runt många av hjärnas blodkärl.

Avlagringar av amyloid finns hos alla

Dessa avlagringar finns både hos Alzheimerspatienter och i mindre grad även hos den övriga befolkningen och upptäcks ofta inte vid obduktion.

Amyloidavlagringarna bidrog troligen till kvinnans hjärnblödning då infusioner med lecanemab varannan vecka inflammerade och försvagade blodkärlen.

”Det finns ingen tvekan i mitt sinne om att detta är en behandlingsorsakad sjukdom och död. Om patienten inte hade fått lecanemab hade hon levt idag”, säger Rudolph Castellani, till Science.

Han påpekar att hans kommentarer återspeglar hans personliga åsikter som inte har granskats eller godkändes av Northwestern.

Blodförtunnande medel en säkerhetsrisk

Rudolph Castellani, hans medförfattare, och även andra forskare, menar att kvinnans dödsfall tyder på att tPA, och eventuellt även andra blodförtunnande medel, utgör en säkerhetsrisk för Alzheimerpatienter som behandlas med antiamyloida antikroppsläkemedel.

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS tidigare berättat ligger den svenska Uppsalaforskaren Lars Lannfelt ligger bakom genombrottet med det nya antiamyloida antikroppen lecanemab,

Han är delägare i det svenska biofarmabolaget Bioarctic som har utvecklat lecanemab med det japanska läkemedelsbolaget Eisai.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Genombrott: Nytt läkemedel dämpar Alzheimers [Dagens PS]