För första gången har forskare funnit mikroplast i människors blod, nästan 80 procent av de personer forskarna testade hade mikroplastpartiklar i blodet.

ANNONS

Forskare har hittat mikroplast i åtta av tio försökspersoners blod, vilket visar att de mikroskopiska plastpartiklarna kan transporteras runt i kroppen och ansamlas i olika organ, hur det här påverkar hälsan vet ännu ingen, det skriver The Guardian.

Den nya studien har publicerats i tidskriften Environment International och forskarna känner oro eftersom laboratorietester visat att mikroplast kan skada mänskliga celler. Det är dessutom redan känt att partiklar från luftföroreningar årligen orsakar miljontals för tidiga dödsfall.

Hela jorden kontaminerad

Varje år dumpas enorma mängder plast i naturen och mikroplaster kontaminerar nu hela vår jord, från djupaste hav till högsta berg. Mikroplastpartiklar kommer in i våra kroppar genom mat och vatten, men vi kan också andas in dem, partiklar har hittats i ansiktet på både barn och vuxna, det skriver The Guardian.

I den nu aktuella studien analyserade forskare blodprover från 22 friska vuxna personer och i 17 blodprov fann de polyetylentereftalat-, PET-mikroplaster, som förekommer i dryckesflaskor. I en tredjedel av blodproverna fann de polystyren, PS, som bland annat används i livsmedelsförpackningar.

I en fjärdedel av blodproverna fann forskarna polyeten, PE, som finns i kablar, köksredskap, leksaker och plastpåsar.

Mer forskning behövs

”Vår studie är den första indikationen på att vi har polymerpartiklar i vårt blod, det är ett genombrottsresultat”, säger professor Dick Vethaak, till The Guardian.

Han är ekotoxikolog vid Vrije Universiteit Amsterdam i Nederländerna och säger att forskningen måste utökas med större provstorlekar och fler polymerer måste utvärderas, samt att ytterligare studier av ett antal grupper redan pågår.

ANNONS
ANNONS

Dick Vethaak menar att det verkligen är rimligt att vara orolig eftersom partiklarna finns där och transporteras genom hela kroppen. Enligt honom har tidigare arbeten visat att mikroplaster är tio gånger högre i avföringen hos spädbarn än hos vuxna och att spädbarn som matas med plastflaskor, varje dag sväljer miljontals mikroplastpartiklar.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WWF: Plastutsläpp i haven kan fyrdubblas [Dagens PS]