Dagens PS

Studie: extra salt på maten kan leda till för tidig död

Att hälla salt på maten vid middagsbordet har i en studie visat sig öka risken att dö för tidigt
Att hälla salt på maten vid middagsbordet har i en studie visat sig öka risken att dö för tidigt. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juli 2022Publicerad: 12 juli 2022

Att hälla extra salt på maten kan öka risken för tidig död, för den som alltid saltar maten extra kan risken att dö i förtid öka med hela 28 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie som har publicerats i European Heart Journal och som gjorts på över 500 000 personer visar att det är kopplat till ökad risk för tidig död att salta maten lite extra vid middagsbordet. Vid 50 minskade saltande kvinnor och män sin förväntade livslängd med 1,5 respektive 2,28 år.

“Vad jag vet är vår studie den första som bedömer sambandet mellan tillsats av salt till mat och för tidig död”, säger professor Lu Qi, vid Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine i New Orleans, USA, till Eurekalert.

“Den ger nya bevis för att stödja rekommendationer att ändra ätbeteenden för att förbättra hälsan. Även en blygsam minskning av natriumintaget genom att tillsätta mindre eller inget salt till maten vid bordet, kommer sannolikt att resultera i betydande hälsofördelar, särskilt när de uppnås i den allmänna befolkningen”, fortsätter han.

Bearbetade livsmedel innehåller mycket salt

Enligt forskarna har deras resultat flera konsekvenser på folkhälsan.

Det är väldigt svårt att bedöma en persons totala intag av natrium eftersom många livsmedel, särskilt hel- eller halvfabrikat, innehåller höga nivåer av salt.

I västvärlden kommer cirka 70 procent av det natrium vi får i oss från bearbetade livsmedel och färdiglagad mat och enligt Lu Qi är det ett vanligt beteende att hälla på mer salt på maten vid bordet.

Studiedeltagarna följdes i cirka nio år

ANNONS

Studien baseras på data från 501,379 personer som är registrerade i den stora brittiska biometriska databasen och forskningsresursen UK Biobank. Personerna i studien gick med i databasen år 2009 och 2010 och följdes i genomsnitt under nio år.

När andra faktorer som kan påverka studiens resultat, som ålder, kön, diet och medicinska tillstånd kontrollerats, kunde forskarna konstatera att risken för för tidig död, innan 75 års ålder, ökade för dem som saltade maten extra, det skriver IFL Science.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Även helgträning minskar dödligheten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS