Dagens PS

Skyddar gammalt TB-vaccin mot Alzheimers?

Ett gammalt vaccin mot tuberkulos, TB, minskar risken för flera infektioner och testas nu även mot Alzheimers sjukdom
Ett gammalt vaccin mot tuberkulos, TB, minskar risken för flera infektioner och testas nu även mot Alzheimers sjukdom. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Flera studier indikerar att ett hundra år gammalt vaccin mot tuberkulos kan skydda människor från att utveckla Alzheimers sjukdom, samt minska risken för många infektioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av 1900-talet upptäckte läkaren Albert Calmette och veterinären Camille Guérin hur bovin tuberkulos överfördes, det skriver The Guardian.

De odlade Mycobacterium bovis-bakterierna i skivad potatis kokad med oxgalla och glycerin och upptäckte att för varje ny generation bakterier som växte fram förlorade de en del av sin smittkraft.

När de infekterade djur med bakterier som odlats fram i många generationer blev de inte sjuka utan fick i stället skydd mot tuberkulos, TB.

Testas mot Alzheimers

År 1921 testades vaccinet för första gången på människa, det var ett spädbarn vars mamma precis hade dött av TB, resultatet blev vaccinet Bacille Calmette-Guérin, BCG, som sedan dess har räddat miljontals liv.

Nu undersöker forskare om Albert Calmettes och Camille Guérins hundra år gamla vaccin kan skydda människor mot en annan sjukdom.

Förutom att skydda människor från tuberkulos, verkar TB-vaccinet BCG exempelvis minska risken för många andra infektioner

I en klinisk prövning halverade BCG risken att utveckla en luftvägsinfektion under de följande 12 månaderna, jämfört med personer som fick placebo.

ANNONS

Flera studier indikerar nu att BCG även kan skydda människor från att utveckla Alzheimers sjukdom.

Om de första preliminära resultaten slås fast i kliniska prövningar kan vaccinet bli ett av det billigaste och mest effektiva vapnen mot demens.

ANNONS

Senaste nytt

Mot cancer i urinblåsan

BCG används redan som standardbehandling för vissa former av cancer i urinblåsan.

När vaccinet med de försvagade bakterierna har levererats till urinblåsan sätter de igång immunsystemet så att det dödar tumörerna som immunsystemet tidigare inte upptäckte.

“Det kan resultera i anmärkningsvärda sjukdomsfria tillfrisknanden”, säger professor Richard Lathe, molekylärbiolog vid Edinburgh University, till The Guardian.

60 till 70 procent

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, lider nu 55 miljoner människor av demens och varje år drabbas cirka 10 miljoner nya människor.

ANNONS

Den allra vanligaste formen av demens är Alzheimers sjukdom, den står för 60 till 70 procent av alla demensfall.

Vid Alzheimers ackumuleras klumpar av proteinet amyloid beta och dödar nervceller samt förstör de synaptiska förbindelserna mellan cellerna i hjärnan.

Immunförsvar

Ingen vet exakt vad som får dessa plack att utvecklas men flera bevis indikerar att det handlar om problem med immunsystemet.

Vårt immunsystem kan hindra bakterier, virus eller svampar från att nå hjärnan när vi är unga men när vi blir äldre blir det mindre effektivt och mikrober kan ta sig in i vår nervvävnad.

Enligt den här teorin produceras amyloid beta för att döda inkräktare som ett kortsiktigt försvar mot infektion.

Hjärnans immunceller, mikroglia, skulle rensa bort proteinet när hotet har passerat om de fungerade optimalt, men i många fall av Alzheimers verkar de inte fungera och det utlöser en spridd inflammation som leder till nervdöd.

Nu stöds den här teorin av flera bevis. Obduktioner av Alzheimerpatienters hjärnor har visat att deras hjärnor är benägna att husera mikrober som ofta är fast i amyloiden, som har antimikrobiella egenskaper.

ANNONS

Om teorin stämmer skulle försök att stärka immunsystemets funktion med BCG kunna förhindra utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

Läs mer: Studie ger ny kunskap om Alzheimers Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS