Dagens PS

Studie ger ny kunskap om Alzheimers

En ny kinesisk studie har hittat ledtrådar om Alzheimers sjukdom som kanske kan leda till nya behandlingar
En ny kinesisk studie har hittat ledtrådar om Alzheimers sjukdom som kanske kan leda till nya behandlingar. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Alzheimers sjukdom härjar i hjärnan långt innan symptomen börjar märkas och forskare har nu hittat nya ledtrådar om vilka förändringar som kommer först.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie har forskare hittat ledtrådar om den dominoliknande sekvens av förändringar i hjärnan som Alzheimer sjukdom orsakar, det rapporterar Associated Press.

Beta-amyloid och tau

Forskare vet inte exakt hur Alzheimers sjukdom uppstår men ett tidigt tecken är det klibbiga proteinet beta-amyloid som över tid byggs upp till ett plack som täpper igen hjärnan.

Enbart amyloid räcker inte för att skada minnet, det finns många friska hjärnor som har mycket plack, en medkonspiratör är ett onormalt tau-protein som bildar nervdödande tovor.

En ny studie visar på en tidslinje för hur de här avvikelserna hopar sig.

Med hjälpa av hjärnskanningar, lumbalpunktioner och andra tester spårades medelålders och äldre vuxna i 20 år, i en stor kinesisk studie.

Studien fann att de som utvecklade Alzheimers sjukdom hade ett protein kopplat till sjukdomen i sin ryggmärgsvätska 18 år innan diagnos.

ANNONS

Senaste nytt

Nya sätt att behandla

ANNONS

Richard Mayeux, Alzheimer-specialist vid Columbia University, har inte varit involverad i forskningen men anser att studiens betydelse inte kan överskattas.

Han menar att kunskap om när de fysiologiska händelserna inträffar är avgörande för att kunna testa nya sätt att behandla, och kanske så småningom, förebygga Alzheimers.

Än så länge har studiens resultat inga praktiska konsekvenser, men miljontals människor världen över lider av Alzheimers och än så länge finns inget botemedel.

I dag finns läkemedlet Leqembi som rensar bort en del av det kletiga amyloidproteinet, det testas för att se om det kan försena Alzheimers innan symptom har visat sig hos personer med hög risk att drabbas.

Andra läkemedel testas för att slå mot proteinet tau och att spåra tysta förändringar i hjärnan är nyckeln till sådan forskning.

Utveckla nya behandlingar

Forskare kände redan till att sällsynta, ärftliga former av Alzheimers som drabbar unga människor börjar med att en giftig form av amyloid samlas i hjärnan cirka 20 år innan symptomen uppträder, ansamlingen av tau startar någon gång senare.

Den nya studien har funnit i vilken ordning dessa biomarkörförändringar sker i den vanligare formen av Alzheimers som drabbar äldre.

ANNONS

“Ju mer vi vet om livskraftiga behandlingsmål för Alzheimers och när vi ska åtgärda dem, desto bättre och snabbare kommer vi att kunna utveckla nya terapier och förebyggande åtgärder”, säger Claire Sexton till AP.

Hon är den amerikanska Alzheimerföreningens chef för vetenskapliga program. Enligt henne kommer snart blodprov som ska hjälpa genom att göra det lättare att spåra amyloid och tau.

Läs mer: Så mäts risken för demens Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS