Dagens PS

Så här behåller du lugnet på jobbet – förhindra ilska

kontor
Sociala förmågor på arbetsplatsen är minst lika viktigt som AI. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 sep. 2023Publicerad: 12 sep. 2023

Stress på jobbet? Du är inte ensam, det uppkommer ofta stressiga situationer på kontoret, men istället för att låta ilskan ta över så finns det några sätt att behålla lugnet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Upplever ilska på jobbet

Undersökningar visar att många av oss som spenderar långa dagar på kontoret upplever ilska allt oftare, berättar Fortune.

Enligt en global Gallup-undersökning från förra året uppgav en dryg femtedel att de upplevt ilska på jobbet dagen innan. Ilska drabbar givetvis det egna välmåendet negativt, och går samtidigt ut över kollegor och andra närstående, så därför är det viktigt att försöka ta itu med känslorna innan bägaren svämmar över.

ANNONS

Senaste nytt

Experterna ger tips

Ett par specialister på området, karriär-strategen Lee Crocket och psykologen Sarah Adler, ger sina tips.

Bland det viktigaste är att förstå vad som triggar igång dig, vad det egentligen är som gör dig arg. När du vet det är det lättare att kontrollera känslan.

Om det inte hjälper så är det bra att lämna rummet och istället ta upp problemet i en lugn ton vid ett senare tillfälle.

“Att skrika eller fatta förhastade beslut kan förvärra situationen”, säger Sarah Adler.

ANNONS

Koppla bort jobbet

När kontorsdagen är slut är det bra att försöka investera tid i dig själv, att koppla bort tankarna kring jobbet. Träna, meditera, låt endorfinerna strömma fritt i huvudet så att du får ny energi till ännu en arbetsdag.

“Vi blir mindre benägna att förtäras av ilska när vi känner positiva vibbar. Se till att ditt liv utanför jobbet får dig att känna allt annat än ilska”, klargör Lee Crocket.

Det är vidare bra att göra en plan inför arbetsdagen så att du vet hur du kan reagera vid möten med olika människor som potentiellt kan trigga dig. Om det trots allt inte hjälper så är andningen ett viktigt verktyg i att kontrollera hur kroppen fungerar. Fokusera på den hela tiden, samtidigt som du spänner och slappnar av i musklerna, vilket kommer leda till att ditt nervsystem lugnar ner sig. Att göra lätta stretch-övningar på jobbet ökar cirkulationen, samtidigt som kallt vatten i ansiktet är uppfiskande och avkopplande – vilket ökar fokuset igen för resten av dagen.

Läs även:

Studie: Ta en tupplur och förbättra din hjärnas hälsa

Bli äldre med hälsan kvar? Forskarnas fyra viktigaste tips

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS