Dagens PS

Rakhyvel – värsta miljöboven

rakhyvel
Miljö vs rakhyvel? Det rör sig om hårfin forskning. I bokstavlig mening sedan forskare från tre länder undersökt hur hårborttagning påverkar miljön.(Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023

Laser är bäst. Rakhyvel sämst. Fast allra bäst är inte alls när det gäller den miljöpåverkan hårborttagning har.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om hårfin forskning. I bokstavlig mening sedan forskare från tre länder undersökt hur hårborttagning påverkar miljön.

Nu är detta kartlagt av forskare från Lund i Sverige tillsammans med kollegor från Storbritannien och Italien i en ny studie.

Med hjälp av en så kallad livscykelanalys har de satt våra rakvanor på prov och landat i att hårborttagning med hjälp av laser är det vänligaste mot vår planet, och den mest omsorgsfulla vägen att bli renrakad.

Sluta raka

Alternativet är förstås att helt sluta raka, menar forskarna Tullia Jack från Lund, Katherine Ellsworth-Kreb från University of Strathclyde och Monia Niero från Sant’Anna School of Advanced Studies.

Som forskare ville de göra en livscykelanalys över våra sätt att ta bort hår från kroppen ur klimatsynvinkel.

ANNONS

Senaste nytt

Värre med dusch?

”Många användare vill ta reda på vilken påverkan deras saker har på miljön, men vi inser sällan allt som måste ingå i den analysen”, säger Katherine Ellsworth- Kreb.

ANNONS

”Som allmänhet har du inte heller möjlighet att undersöka det”.

Själva produktionen kan vi kolla upp men produktens hela livscykel är en svårare form av hårklyverier.

”Hur påverkas exempelvis livscykelanalysen av att vi oftast duschar samtidigt som vi rakar benen?”, frågar forskarna retoriskt.

Bananer valutan

Miljöpåfrestningen för de tre olika produkterna, vaxremsa, laser och engångsrakhyvel, beräknades för en användning under tio år.

Måttstocken var, för lekmän något överraskande, bananer som är ”en frukt känd för sin stora påverkan på miljön”, skriver forskarna.

Mätt i bananer motsvarade en tioårsanvändning av vaxremsorna 263 bananer, lasern 61 bananer och rakhyveln svindlande 70 304 bananer, eller tillverkningen av fyra bärbara datorer.

”En del miljöpåverkan”

ANNONS

”Hårborttagning kan tyckas vara en vardaglig skönhetsrutin och ett vardagligt köp, men det blir en del miljöpåverkan under årens lopp”, säger Katherine Ellsworth -Krebs och tillägger:

”Vår viktigaste slutsats är egentligen inte vilken hårborttaggningsmetod som är bäst utan att tydliggöra vilka sociala system vi är fångade i”, säger hon.

Läs även:

Enkla sätt att minska din klimatpåverkan – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS