Dagens PS

Miljövänligt graviditetstest ska minska plastskräpet

graviditetstest
I dag är de flesta graviditetstesten på marknaden tillverkade i plast – och miljontals teststickor slängs varje år (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 16 maj 2023Publicerad: 16 maj 2023

Det svenska startup-företaget Pharmista Technologies utvecklar ett miljövänligt graviditetstest som går att använda flera gånger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du någonsin undrat över vad som händer med alla graviditetstest i världen – som ofta är tillverkade i plast – efter att de använts?

Några som tagit tag i den frågan är det svenska startup-företaget Pharmista Technologies, som just nu håller på att utveckla ett miljövänligt graviditetstest.

Syftet är att minska på plastavfallet och göra det billigare att köpa graviditetstest – men den stora utmaningen är att utveckla ett tillförlitligt test som visar ett korrekt resultat.

Ska testas i vår

Pharmista Technologies är nu ett steg närmare att utveckla en prototyp av teststickan – som ska vara redo att testas denna vår.

“Graviditetstestet är det vanligaste receptfria testet, men väldigt lite innovation har skett sedan det första testet lanserades för 40 år sedan, så vår uppfattning är att människor är angelägna om att hitta bättre lösningar inom detta område”, säger Alice Mattsson, medgrundare av Pharmista Technologies, till Femtech World.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så här är testet utvecklat

Denna typ av graviditetstest består av två delar – teststickor i papp och en monitor som läser av resultaten.

Användaren behöver köpa till en monitor, som med hjälp av kemiska substanser och elektronik, läser av testen. För varje nytt test som görs måste användaren stoppa in en papperssticka i monitorn och därefter vänta några minuter på testresultaten.

Ingen klinisk studie krävs

Pharmista Technologies  behöver inte genomföra någon klinisk studie – det krävs inte för denna typ av produkt.

Däremot behöver man genomföra en användbarhetsstudie.

“Vi måste se till att konsumenterna använder sensorn korrekt, att de fäster remsan korrekt på sensorn och att de i slutändan tolkar resultaten korrekt”, säger Alice Mattsson.

ANNONS

Kan användas för annan testning

Projektet har fått in motsvarande 4,5 miljoner kronor från investerare och Alice Mattsson är hoppfull.

“Om vi kan bevisa att teknologin bakom våra återanvändbara graviditetstest fungerar, kommer vi även kunna applicera den på tester inom andra områden också”, säger hon.

Läs även: Apotek ger bort patientuppgifter: ”Hiv, potens, graviditet…”

Läs även: Våra hav kvävs av plast – ”ingen idé att städa”

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS