Dagens PS

Larm om salmonella – 165.000 höns avlivas

Larm om salmonella – 165.000 höns måste avlivas
165 000 höns måste avlivas efter larm om salmonella, och stora mängder ägg återkallas. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 04 jan. 2023Publicerad: 04 jan. 2023

Det finns risk för salmonella i ägg från Sveriges största äggproducent. Nu måste 165 000 höns avlivas, och Coop och Axfood återkallar stora mängder ägg.

ANNONS
ANNONS

Larmet om risk för salmonella i ägg kom från en och samma gård. Man upptäckte salmonella vid en rutinkontroll, och nu tvingas leverantören avliva 165 000 djur.

Salmonella vid rutinkontroll

Det var vid ett prov av sköljvatten i packeriet äggproducenten upptäckte salmonellasmittan, enligt Dagens Nyheter.

“Då gick man genast ut och provtog djuren”, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket till DN. “När de provsvaren var klara i måndags spärrade vi av gården.”

ANNONS

Senaste nytt

Avlivar friska djur

Trots att hönsen inte är sjuka måste hela besättningen nu avlivas.

“Gången är tyvärr så”, säger Katharina Gielen till Svt.

Igår återkallade Coop ett parti ägg som kommer från den smittade avdelningen hos äggproducenten.

ANNONS

Det gällde då Coop Ägg Frigående 12-pack, Coop Ägg Frigående 24-pack samt Xtra Ägg Frigående 15-pack med tre olika bäst före-datum uppger Svt.

I dag återkallar Axfood ägg som värpts på samma ställe, och det gäller Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26.

Upptäcktes i måndags

Enligt Katharina Gielen fick Jordbruksverket besked om smittan i måndags. Huvuddelen av leverantörens gård är fri från salmonella, men i två avdelningar, med stall som rymmer cirka 165 000 djur, hittades alltså salmonella.

“Då går vi in och spärrar, vi fattar beslut om avlivning och det ska sen saneras, tömmas på gödsel och så vidare”, säger Gielen.

Tömma och sanera

Det enda sättet att bli av med salmonellabakterien i drabbade stallar är att tömma dem på djur och gödsel, och sedan sanera.

Beslut om återkallelse av ägg står Livsmedelsverket för.

ANNONS

Salmonella är en bakterie som ger magsjukdom, men om man hettar upp livsmedel till minst 70 grader så dör bakterien.

Läs även: Forskare väljer – årets hetaste vetenskapsnyheter 

Läs även: Salmonella i julkalender – matkedja återkallar 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS