Det finns risk för salmonella i ägg från Sveriges största äggproducent. Nu måste 165 000 höns avlivas, och Coop och Axfood återkallar stora mängder ägg.
Larm om salmonella – 165.000 höns avlivas
Mest läst i kategorin
Larmet om risk för salmonella i ägg kom från en och samma gård. Man upptäckte salmonella vid en rutinkontroll, och nu tvingas leverantören avliva 165 000 djur.
Salmonella vid rutinkontroll
Det var vid ett prov av sköljvatten i packeriet äggproducenten upptäckte salmonellasmittan, enligt Dagens Nyheter.
“Då gick man genast ut och provtog djuren”, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket till DN. “När de provsvaren var klara i måndags spärrade vi av gården.”
Senaste nytt
Avlivar friska djur
Trots att hönsen inte är sjuka måste hela besättningen nu avlivas.
“Gången är tyvärr så”, säger Katharina Gielen till Svt.
Igår återkallade Coop ett parti ägg som kommer från den smittade avdelningen hos äggproducenten.
Det gällde då Coop Ägg Frigående 12-pack, Coop Ägg Frigående 24-pack samt Xtra Ägg Frigående 15-pack med tre olika bäst före-datum uppger Svt.
I dag återkallar Axfood ägg som värpts på samma ställe, och det gäller Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26.
Upptäcktes i måndags
Enligt Katharina Gielen fick Jordbruksverket besked om smittan i måndags. Huvuddelen av leverantörens gård är fri från salmonella, men i två avdelningar, med stall som rymmer cirka 165 000 djur, hittades alltså salmonella.
“Då går vi in och spärrar, vi fattar beslut om avlivning och det ska sen saneras, tömmas på gödsel och så vidare”, säger Gielen.
Tömma och sanera
Det enda sättet att bli av med salmonellabakterien i drabbade stallar är att tömma dem på djur och gödsel, och sedan sanera.
Beslut om återkallelse av ägg står Livsmedelsverket för.
Salmonella är en bakterie som ger magsjukdom, men om man hettar upp livsmedel till minst 70 grader så dör bakterien.
Läs även: Forskare väljer – årets hetaste vetenskapsnyheter
Läs även: Salmonella i julkalender – matkedja återkallar
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.