Dagens PS

Hur säker är maten som vi äter egentligen?

maten
Mängden ftalater varierar stort mellan olika livsmedelsprodukter. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 04 jan. 2024Publicerad: 04 jan. 2024

Mängden mikroplast i livsmedel är större än tidigare befarat – mycket, mycket större. Här är maten som du särskilt ska undvika.

ANNONS
ANNONS

Amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports senaste rapport visar att så mycket som 84 av 85 testade livsmedel från stormarknader och snabbmatskedjor innehåller ftalater.

Kemikalierna används för att göra plast mer hållbart – och kan vara cancerframkallande.

79 procent av livsmedelsproverna innehöll också bisfenol A, en av världens vanligaste plastkemikalier som också kan verka hormonstörande.

Nivåerna av bisfenol A var dock lägre än i tidigare tester från 2009, rapporterar Reuters.

Läs mer: De vanligaste hälsofrågorna på Google Dagens PS

Kan leda till en rad sjukdomar

Ftalater och bisfenoler är kända för att störa produktionen och regleringen av östrogen och andra hormoner.

Detta kan i sin tur öka risken för födelsedefekter, cancer, diabetes, infertilitet, neuroutvecklingsstörningar, fetma och andra hälsoproblem.

ANNONS

Läs mer: Lågkolhydratkost är inte svaret om du vill gå ned i vikt Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Här finns mest plast

Bland de testade livsmedlen från stormarknader innehöll Del Montes skivade persikor en mycket hög mängd ftalater.

Ökade ftalatnivåer hittades även i produkter som Cheerios, Gerbers barnmat och Yoplaits yoghurt, samt flera burgare, nuggets och pommes frites från Burger King och McDonalds.

Det ska understrykas att inga av ftalatnivåerna som upptäcktes överskred några gränsvärden som satts av amerikanska och europeiska regleringsmyndigheter.

Läs mer: Mikroplast i regn förorenar nästan allt vi får i oss Dagens PS

“Går att minska mängden”

Samtidigt betonar Consumer Reports att det saknas en vetenskapligt bekräftad säker nivå för ftalater.

ANNONS

Säkerheten hos maten som vi konsumerar kan därför inte garanteras.

Nu vill konsumentorganisationen att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, samt andra myndigheter i världen, gör en ny bedömning av riskerna med kemikalierna.

“Hur utbredda dessa än må vara så finns det sätt att minska hur mycket som finns i våra livsmedel”, säger James Rogers, ansvarig för produkttestning hos Consumer Reports.

Så farligt är mikroplaster i vår mat

Det finns numera inget ställe på jorden som inte är förorenat av mikroplaster, små osynliga plastpartiklar från vardaglig användning.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS