Dagens PS

Lågkolhydratkost är inte svaret om du vill gå ned i vikt

En kolhydratsnål kost baserad på animaliskt fett och protein leder inte till viktnedgång på lång sikt, det visar en ny studie
En kolhydratsnål kost baserad på animaliskt fett och protein leder inte till viktnedgång på lång sikt, det visar en ny studie. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 dec. 2023Publicerad: 29 dec. 2023

Lågkolhydratkost leder inte till viktnedgång i längden. De som äter en mer onyttig köttbaserad kolhydratsnål diet går över tid i stället upp i vikt jämfört dem som äter en hälsosammare växtbaserad version.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie från Harvard University visar att lågkolhydratkost som mestadels består av växtbaserat protein och fett med hälsosamma kolhydrater som fullkorn associeras med långsammare, långsiktig viktökning, jämfört med dem som äter en kolhydratsnål kost som mestadels består av animaliskt protein och fett.

Längre perspektiv

“Vår studie går utöver den enkla frågan om ‘kolhydrater eller inte kolhydrater’. Den dissekerar lågkolhydratkosten och tar en nyanserad titt på hur sammansättningen av dessa dieter kan påverka hälsan över år, inte bara veckor eller månader”, säger Binkai Liu i ett pressmeddelande från Harvard School of Public Health.

Hon är en av studiens huvudförfattare och biträdande professor vid institutionen för nutrition vid Harvard Scholl of Public Health.

Många studier har visat på fördelar för kortsiktig viktminskning när kolhydrater utesluts, men lite forskning har gjorts om kolhydratsnål kosts långsiktiga effekter på vikten.

ANNONS

Senaste nytt

Växtbaserad kost bättre

Med hjälp av data från tre andra studier analyserade forskarna 123 332 friska vuxnas kost och vikt från 1986 till 2018.

Alla deltagare rapporterade själva om sin kost och vikt var fjärde år och forskarna poängsatte deltagarnas dieter baserat på fem kategorier av kolhydratsnål kost.

ANNONS

Forskarna fann att kost bestående av växtbaserat protein och fett signifikant kunde associeras med långsammare viktuppgång.

Qi Sun, docent vid institutionen för nutrition och en av studiens seniora författare, säger att det viktigaste fyndet är att alla lågkolhydratdieter inte är lika när det gäller att hantera vikten på lång sikt.

“Våra resultat kan rubba hur vi tänker kring populära lågkolhydratdieter och indikerar att folkhälsoinitiativ bör fortsätta främja kostmönster som betonar hälsosam mat som fullkorn, frukt, grönsaker och mejeriprodukter med låg fetthalt”, säger han i pressmeddelandet.

Vetenskapliga bevis saknas

Mikael Fogelholm, professor i näringslära vid Helsingfors universitet, säger att tanken att kolhydrater leder till viktökning grundas i teorier som saknar vetenskapliga bevis, det skriver Svenska Yle.

Enligt honom grundar sig idén med dieter med lågt innehåll av kolhydrater på att insulinnivåerna är det som förmedlar fett till kroppens fettdepåer.

“Den fortsatta teorin är att det är endast kolhydratsrik kost som ökar insulinnivåerna. Men båda hypoteserna är fel. Insulinnivåerna kan ökas med protein också, inte bara kolhydrater. Så det är frågan om energibalansen som helhet”, säger han till Svenska Yle.

Han förklarar att för 100 år sedan åt människan mer kolhydrater än i dag, ändå blir övervikt allt vanligare, vilket visar att fetma kan förebyggas utan att äta mindre kolhydrater.

ANNONS

Handlar om hur vi äter

Kosten spelar dock stor roll för att upprätthålla en hälsosam vikt, men även energiförbrukningen är viktig. Mikael Fogelholm menar att ett problem är att våra inköpsvanor har ändrats.

Han säger att vi förr öppnade kylskåpet för att se vad vi behöver och handlade bara det i små butiker, men att vi nu handlar för hela veckan i stora butiker, varför vi har mer mat hemma, vilket leder till att vi äter mer.

Det är inte dieter som kolhydratrik kost som kan lösa samhällets problem med ökad övervikt, det handlar om den kultur vi lever i.

“Det har skett en enorm förändring i vår matkultur just i hur vi äter, med vem vi äter och när vi äter. Mycket mer än vad vi äter. Det handlar inte om vad vi äter utan hur vi äter”, säger Mikael Fogelholm till Svenska Yle.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Växtbaserad kost minskar risk för sjukdomar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS