Det finns numera inget ställe på jorden som inte är förorenat av mikroplaster, små osynliga plastpartiklar från vardaglig användning. Det innebär också att de finns i vår mat.
Så farligt är mikroplaster i vår mat
Mest läst i kategorin
En studie uppskattar att det rör sig om 24 400 miljarder fragment bara i de övre delarna av världshaven. Många av fragmenten finns också i avloppsslam, som används som gödsel på åkrar i både Europa och USA.
Även i Sverige använder man sådant slam eftersom det är ett organiskt gödningsmedel och inte konstgödsel.
På så sätt kan man också återanvända viktiga kemikalier som ammoniak. Man ställer höga krav på att slammet då inte ska innehålla vissa skadliga ämnen. Men mikroplaster finns det än så länge ingen metod för att filtrera bort.
8 -10 miljoner ton avloppsslam producerar vi i Europa varje år, och ungefär 40 procent av det blir till gödningsmedel. Därför kan europeisk jordbruksmark vara den största globala reservoaren av mikroplaster, enligt en studie som forskare vid Cardiff University har gjort.
Mikroplaster tas upp i växter
Mikroplasterna kan utgöra så mycket som en procent av den totala vikten i avloppsslammet och stannar länge i jorden där det har spridits.
Mycket av plasterna kommer ursprungligen från vår yttre miljö. Från bildäck som slitits ned vid körning, hushållstvätt där till exempel fleecetröjor släpper ifrån sig fibrer och konstgräsmattor och plastfärg faller sönder.
Men sedan tar de sig in i växtfibrer, om de är tillräckligt små. De spolas också ner i vattendrag och så småningom i grundvattnet. Rotfrukter tar upp mer mikroplaster än exempelvis sallad.
Plasterna kan läcka ut gifter i jorden, eftersom de är gjorda med hjälp av relativt giftiga ämnen., exempelvis dioxider. Dessutom har det visat sig att växter tar upp mer tungmetaller som kadmium om mikroplaster finns i jorden.
Så påverkar mikroplaster kroppen
Hur vi blir påverkade när vi äter mat som innehåller mikroplaster är ännu okänt, men nanopartiklar av plast kan störa det endokrina systemet och de av våra hormoner som styr utveckling och växande.
Man tror också att mikroplasterna kan skada cellväggar i våra organ. De gifter som finns i vissa plaster kan i sig påverka hälsan. Man tror att det kommer att leda till ökad risk för cancer, allergiska reaktioner och inflammationer.
Det här kan i förlängningen leda till att vi inte kan använda avloppsslam cirkulärt, på grund av plastproblemet. Det har varit förbjudet i Holland under en längre tid, och många europeiska länder överväger nu att följa exemplet.
”Om vi vet att slam är förorenat med mikroplaster och att växter har förmågan att utvinna dem ur jorden, borde vi då använda det som gödning”, frågar sig Evangelos Danopoulos, forskare vid Hull York Medical School, till BBC.
Läs också:
Farlig virus överlever i vatten genom att lifta på mikroplast