Biogens läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom, Aduhelm, som godkändes i USA i juni förra året, är väldigt dyrt och otillgängligt.

ANNONS

Trots att Aduhelm har kallats den första behandlingen som kan påverka Alzheimers sjukdom har läkemedlet sålt dåligt, bevisen på effekten är svaga och biverkningarna problematiska, därutöver är priset skyhögt.

I Juni förra året godkändes Alzheimerläkemedlet Aduhelm i USA, men i januari föreslog den amerikanska myndigheten Centers for Medicare and Medicaid, CMS, att endast patienter i kliniska försök skulle få läkemedlet betalt av sin sjukförsäkring, det skriver The Economist.

Om CMS i april fattar beslut om detta kommer det att avsevärt begränsa vem som kan få läkemedlet.

Kontroversiellt beslut

Forskare ogillar hur datan om Aduhelm har analyserats och skeptiker pekar på de enorma vinster ett godkännande skulle ge Biogen, som utvecklat läkemedlet. Innan läkemedlet godkändes av USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, sade en rådgivande kommitté till myndigheten att det inte borde godkännas.

Utöver dessa problem, satte Biogen priset 56 000 dollar per år, motsvarande nästan 530 000 kronor, för behandlingen, medan The Institute for Clinical and Economic Review menar att priset borde ligga någonstans mellan 3 000 och 8 400 dollar per år, mellan cirka 28 380 och 79 466 kronor.

Kämpigt för Biogen

Många privata sjukförsäkringsbolag säger att de vill ha mer bevis för att läkemedlet fungerar för att de ska täcka kostnaderna. Läkemedelsbolaget Biogen har det kämpigt och nyligen framkom det att bolaget skär ned med cirka 1 000 arbetstillfällen, vilket är mer än 10 procent av bolagets personalstyrka.

Patienter menar att Aduhelm är mycket billigare än exempelvis dyra cancer- eller genterapier. Men Alzheimers sjukdom drabbar cirka 6 miljoner amerikaner varför det skulle bli väldigt dyrt att behandla dem med Aduhelm.

ANNONS
ANNONS

Medan resonemanget om läkemedlets verkningsgrad och pris pågår oroar sig de patienter som går miste om behandlingen för att det kan bli för sent för dem att dra nytta av läkemedlet.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Deras läkemedel mot Alzheimers säljer dåligt [Dagens PS]