Biogens läkemedel mot Alzheimers sjukdom godkändes i juni 2021, men trots höga förväntningar har inte läkemedlet sålt särskilt bra.

ANNONS

I juni förra året godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, Biogens läkemedel Aduhelm, för behandling av Alzheimers sjukdom. Godkännandet var en milstolpe i kampen mot sjukdomen som varje år dödar över 120 000 människor i USA, där cirka 6 miljoner människor lider av sjukdomen.

Ett läkemedel som kan behandla Alzheimers sjukdom skulle vara en guldgruva för Wall street och en stor succé för det bolag som skapat det. Upphetsningen kring FDA:s godkännande av det första läkemedlet, som inte bara slår mot sjukdomens symptom, utan även mot den underliggande orsaken till Alzheimers sjukdom, har dock ebbat ut. Det skriver CNBC.

Sålde mycket sämre än förväntat

Under det tredje kvartalet 2021 rapporterade Biogen endast intäkter på 300 000 dollar, motsvarande 2,7 miljarder kronor, från försäljning av Aduhelm, vilket är en bråkdel av vad Wall Street hade förväntat sig.

Läkare har varit oeniga om huruvida data från de kliniska studierna verkligen bevisar att Aduhelm faktist saktar ned det kognitiva förfall som Alzhemers ger, dessutom debatterar det offentligt finansierade sjukförsäkringssystemet i USA, Medicare, om huruvida försäkringsprogrammet verkligen täcker behandling mot Alzheimers, något som är avgörande för Biogens vinstpotential.

Den amerikanska myndigheten Centers for Medicare and Medicaid, planerar, enligt CNBC, att upprätta ett beslutsutkast till mitten av januari. Både Medicare och Medicaid är program för att hjälpa amerikaner med kostnader för sjukvård.

Tänker halvera läkemedlets pris

Sedan början av juni förra året har Biogens aktie rastat med nästan 40 procent, det beror inte enbart på den dåliga starten för Aduhelm, utan även på generisk konkurrens för Biogens övriga läkemedel.

I december sade Biogen att bolaget tänker halvera priset på Aduhelm för att öka försäljningen, bolaget tror att 50 000 nya patienter kan påbörja behandling med läkemedlet under år 2022.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Läkemedelskandidat mot Alzheimers får genombrottsstatus [Dagens PS]

Läs mer: Godkännande av Aduhelm mot Alzheimers kunde gjorts bättre [Dagens PS]