Dagens PS

Fyra faktorer som kan öka din livslängd

Ett äldre par springer glada över en äng. Forskare har tittat på hur en hälsosam livsstil och den genetiska påverkan på livslängd hänger ihop och hittat fyra livsstilsfaktorer som kan förlänga livet även för dem som har en genetisk risk för tidig död
Forskare har tittat på hur en hälsosam livsstil och den genetiska påverkan på livslängd hänger ihop och hittat fyra livsstilsfaktorer som kan förlänga livet även för dem som har en genetisk risk för tidig död. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Även för personer med en genetiskt högre risk att dö tidigt kan en hälsosam livsstil hjälpa till att avsevärt förbättra oddsen och ge ökad livslängd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns många studier som har visat på ett samband mellan en hälsosam livsstil och livslängd och andra som har tittat på den genetiska påverkan på livslängden, det skriver CNN.

Minskar den genetiska risken

I en ny studie har nu forskare tittat på hur de här två sakerna hänger ihop.

Studiens huvudförfattare är Xifeng Wu, dekanus för School of Public Health vid Zhejiang University School of Medicine i Kina och chef för National Institute for Data Science in Health and Medicine i Zhejiang Universitet.

Hon säger att studien visar att en hälsosam livsstil kan minska den genetiska risken för tidig död med hela 62 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Ohälsosam livsstil

För studien har forskarna använt data från över 350 000 personer med europeisk härkomst samt information om deras generik, utbildning, socioekonomiska status och sjukdomshistoria.

Aladdin Shadyab, docent i folkhälsa och medicin vid University of California San Diego, har inte varit involverad i forskningen men menar att då alla testpersoner hade europeisk härkomst begränsas studiens resultat till populationer som det kan appliceras på.

ANNONS

Testpersonerna följdes i genomsnitt i 13 år och alla, oavsett om de hade en genetisk risk eller inte, var 78 procent mer benägna att dö tidigt om de hade en ohälsosam livsstil.

De som både hade en genetisk risk för en kort livslängd och en ohälsosam livsstil hade, enligt Xifeng Wu, dubbelt så hög risk att dö tidigt som de utan genetisk risk och hälsosammare livsstil.

Kan leva 5,5 år längre

Data visade att personer med en genetisk risk för kort livslängd kan förlänga sitt liv med upp till 5,5 år med en hälsosam livsstil.

“Att följa en hälsosam livsstil kan avsevärt minska livslängdsminskningen för individer med genetisk mottaglighet för en kortare livslängd,” säger Xifeng Wu till CNN.

Studien var observationell, vilket gör att den kan fastställa samband men inte säkert säga att den direkta orsaken till förändringarna i livslängd var försökspersonernas beteenden.

Fyra livstilssfaktorer

Forskarna kunde dock identifiera fyra faktorer som var associerade med den största påverkan på risken för tidig död.

ANNONS

“Studien identifierade en optimal livsstilskombination som innehåller fyra livsstilsfaktorer, ingen aktuell rökning, regelbunden fysisk aktivitet, tillräcklig sömnlängd och en hälsosam kost”, säger Xifeng Wu till CNN.

Hon tillägger att dessa fyra livsstilsfaktorer gav människor bättre fördelar och kunde förlänga deras livslängd.

I studien definieras tillräcklig sömn som sju till åtta timmars sömn per natt.

Färre kalorier ger oväntad effekt på åldrande

Din kost spelar en stor roll för hur din kropp åldras, men förhållandet mellan kosten och kroppens åldrande är mycket mer komplicerat än vi trott.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS