Neuroforskare har upptäckt en ny mekanism för minnesbildning som involverar förändringar i strukturen av vårt DNA.
Förändring i DNA kontrollerar minnesbildning
Mest läst i kategorin
För att läsa eller kopiera DNA måste molekylen packas, eller lindas, upp så att det inte längre har sin välkända spiralstruktur, det skriver Newsweek.
Högervriden dubbelspiral
Länge trodde vi att strukturella förändringar i DNA endast inträffar i den här miljön men nu börjar vi lära oss mer.
“DNA-topologin är mycket mer dynamisk än den statiska, högervridna dubbelspiralen, som de flesta forskare inom området föreställer sig,” säger Timothy Bredy i ett pressmeddelande.
Han är professor i neurovetenskap vid Queensland Brain Institute i Australien och tillägger att det hittills faktiskt finns över 20 olika DNA-strukturtillstånd identifierade och som var och en kan tjäna en annan roll i regleringen av genuttryck.
De här olika strukturtillstånden kan med andra ord hjälpa till att slå av och på gener.
Senaste nytt
Bildandet av långtidsminne
Enligt ny forskning av Timothy Bredy och hans kollegor kan de även vara inblandade i regleringen av de gener som är involverade i bildandet av vårt långtidsminne.
Deras studie fokuserar på en särskild struktur, kallad G4 DNA, och som tidigare har visat sig spela en roll i att stänga av och slå på gener.
G4 DNA:s inblandning i erfarenhetsberoende genuttryck, alltså den typ av genuttryck som är involverat i minnesbildning, var fortfarande otydlig.
Forskarna studerade möss och fann att det här specifika strukturtillståndet ackumuleras i hjärnan under inlärning.
Själva DNA:t svarar
Det fick forskarna att anta att det var själva DNA:t som svarade på upplevelsen av inlärning genom att stänga av och slå på gener för att underlätta minnesbildandet.
“Den här processen är beroende av tidsmässiga interaktioner mellan transkriptionsmaskineriet och en mängd olika DNA-strukturer, inklusive G4 DNA, snarare än att bestämmas enbart av DNA-sekvens eller DNA-modifiering, som så ofta har antagits”, säger Timothy Bredy i pressmeddelandet.
Han tillägger att den här upptäckten utökar forskarnas förståelse av hur DNA fungerar som en väldigt dynamisk transkriptionskontrollanordning för inlärning och minne.
Möss till människor
Forskarteamet fann även att den här förändringen i DNA-strukturen förmedlades av ett riktat enzym som är utformat för att linda upp DNA:t och möjliggöra att nya bindningar bildas mellan bokstäverna som utgör vår genetiska kod.
Det är för tidigt att veta om resultaten från studien på möss kan översättas till människor, men den ger spännande bevis för att DNA-strukturer kan spela en viktig roll i att kontrollera våra hjärnors förmåga att bilda minnen.
275 miljoner helt nya genetiska varianter
En ny studie har hittat mer än 275 miljoner helt nya genetiska varianter som kan hjälpa till att förklara varför vissa grupper är mer benägna att drabbas av sjukdomar.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.