I USA marknadsförs produkter innehållande blekmedel som botemedel mot olika sjukdomar. Enligt forskare är produkterna både giftiga och livsfarliga, så varför fortsätter konsumenterna att köpa dem? 

ANNONS

Det var under pandemin 2020 som intresset för blekmedel sköt i höjden. När den förre presidenten Donald Trump presenterade blekmedel som ett potentiellt botemedel mot coronaviruset, var det flera som beslöt sig för testa. Omkring 4 procent av amerikanerna uppgav det året att de hade druckit eller gurglat utspätt blekmedel, enligt en undersökning av USA:s hälsomyndighet CDC.

Tre år senare är dessa produkter fortsatt populära i USA, rapporterar Bloomberg.

”Giftigt och livsfarligt”

Den som söker på orden ”Miracle Mineral Solution” eller ”MMS”, hittar snabbt en uppsjö av olika produkter som enkelt går att klicka hem online. Medlen sägs bota såväl astma som artros.

Vad som kanske inte framkommer så tydligt är att dessa innehåller industriellt blekmedel, vilket är giftigt och i värsta fall livsfarligt. Att marknadsföra och sälja blekmedel som ett botemedel är dessutom olagligt.

”Blekmedel är utformat för att döda bakterier och baciller. Så det kommer även att döda vävnader i människokroppen”, säger Richard Parsons, toxikolog på King’s College i London.

ANNONS
ANNONS

Tjänade miljoner

Flera av de företag som säljer MMS har tjänat miljoner sedan 2020.

Bland dessa finns familjen Grenon, som står bakom Genesis II Church of Health and Healing. De greps samma år av polis efter att ha sålt en produkt innehållande blekmedel, som de påstod kunde bota coronaviruset och som de marknadsförde som ett ”religiöst sakrament”. Familjen tjänade 120 000 dollar (1,2 miljoner kronor) i månaden på produkten.

På sajter som Amazon och eBay förekommer försäljning av MMS frekvent.

”Vi har satt in åtgärder för att förhindra att den här produkten säljs, och vi övervakar kontinuerligt vår sajt”, säger en talesperson på Amazon till Bloomberg.

En anledning till att det är svårt att stoppa försäljningen av MMS är att det är fullt lagligt att sälja och köpa ingredienserna som ingår i MMS-produkter. Därför kan också många återförsäljare komma undan med att marknadsföra ingredienserna som vattenreningslösningar, i stället för hälsoprodukter.

Varför fortsätter då människor att köpa MMS-produkter, trots vetskapen om att de innehåller farliga kemikalier?

ANNONS
ANNONS

Det tycks finnas en utbredd uppfattning om att MMS kan hjälpa mot lite allt möjligt. I en online-recension på sajten Etsy, skrev exempelvis en kund att det hade botat hans hund, som led av förlamning.

Läs även: 

Hon ska utmana Donald Trump i presidentvalet [Dagens PS]

Läkemedel mot tidig utlösning: ”bättre än Viagra” [Dagens PS]