Nikki Haley, FN-ambassadör i Donald Trumps kabinett, tänker meddela att hon ska utmana honom och kandidera till presidentposten i valet 2024.

ANNONS

Om Nikki Haley kandiderar till presidentposten blir hon den första republikanen som officiellt utmanar sin tidigare chef Donald Trump om partiets nominering, det rapporterar Bloomberg.

Hans grepp håller på att avta

Bloomberg skriver att enligt en källa planerar hon att tillkännage sin kandidatur den 15 februari i Charleston i South Carolina, delstaten hon varit guvernör i.

Hon har länge indikerat att hon strävar efter att bli president och hennes kandidatur indikerar tydligt att Donald Trumps grepp om partiet håller på att avta.

Nikki Haley, vars föräldrar invandrade till USA från Indien, sade i april 2021 att hon inte tänkte kandidera om Donald Trump gjorde det.

Trump den sannolika toppkandidaten

En undersökning gjord av Emerson Collage mellan den 19 och den 21 januari, visar att Donald Trump är den sannolika toppkandidaten i ett möjligt startfält 2024, med 55 procent.

Hans närmaste utmanare, med 29 procent, är Floridas guvernör Ron DeSantis, som allmänt ses som Donald Trumps starkaste utmanare om han kandiderar.

ANNONS
ANNONS

Nikki Haley fick 3 procent

I en del undersökningar hamnar Donald Trump efter Ron DeSantis, som inom partiet har blivit ett möjligt alternativ till ex-presidenten.

Den tidigare vicepresidenten, Mike Pence fick 6 procent i Emerson Collage undersökning och Nikki Haley fick 3 procent.

Släppte nyligen memoarer

Andra som ses som möjliga republikanska kandidater är den tidigare utrikesministern Michael Pompeo och Kristi Noem, guvernör i South Dakota.

Michael Pompeo släppte nyligen sina memoarer, något som vanligtvis är ett tecken på en förestående presidentkandidatur.

Sade att hon ska göra det

Donald Trump påminde i en tv-intervju på lördagen om att Nikki Haley sagt att hon inte ska kandidera om han gör det och att han nyligen talat med henne då hon ville ha hans åsikt.

I intervjun påstod Donald Trump att han sade till Nikki Haley att om hennes hjärta vill göra det måste hon göra det.

Tror han kan vara ny ledare

I en intervju med Fox News i januari tillfrågades Nikki Haley om sin politiska framtid och sade då att man först behöver titta på om nuvarande situation driver på för ett nytt ledarskap och sedan fråga om hon kan bli den ny ledaren.

ANNONS
ANNONS

Sedan tog hon upp flera olika frågor, från inrikes- och utrikespolitik till inflationen.

”Alla dessa saker motiverar det faktum att ja, vi måste gå i en ny riktning. Och kan jag vara den ledaren? Ja. Jag tror att jag kan vara den ledaren”, sade hon till Fox News skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Trump vill bli president igen – men flera hot hägrar [Dagens PS]