Ekonomin i Kina växte under fjolåret enligt uppgift runt 80 miljarder dollar, cirka 838 miljarder kronor, mer än beräknat. 

ANNONS

Bruttonationalprodukten i Kina var omkring 114,9 biljoner yuan 2021, vilket var 556,7 miljarder yuan, cirka 80 miljarder dollar, större än tidigare beräknat.

Det uppger National Bureau of Statistics, NBS, i ett uttalande på tisdagen, berättar Bloomberg och konstaterar att revideringen av landets ekonomiska tillväxt motsvarar storleken på hela Ghanas produktion.

MISSA INTE: Återhämtning på börsen kan vara kort: Rysare väntar 2023 [Dagens PS]

BNP växte med 8,4 procent i fjol och inte 8,1 procent

Kina, som är världens näst största ekonomi efter USA, hade med den nu aktuella revideringen från NBS en tillväxt på 8,4 procent förra året, vilket kan jämföras med den preliminära tillväxt som presenterades i januari i år.

Årets ekonomiska tillväxt i jättelandet väntas dock bromsa in rejält på grund av massutbrotten av covid-19 och en omfattande fastighetskris.

Landet hotas av en rad fortsatta störningar mot ekonomin under de kommande månaderna.

Regeringen har övergett sin covid-noll-politik i ett läge där smittspridningen nu ökar markant under vintern.

Ekonomer: Kraftig BNP-inbromsning är att vänta i Kina

Ekonomer räknar enligt Bloomberg med att Kinas ekonomiska tillväxt saktar ner till 3 procent i år innan BNP återhämtar sig och växer med 4,9 procent nästa år.

Dagens PS berättade på måndagen med hänvisning till CNN att Kina har slutat släppa dagliga siffror på antal smittade samtidigt som covid-fallen uppges ha exploderat runt om i landet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kina fruktar våg av covid-utbrott [Dagens PS]

Läs även: WHO känner oro för utvecklingen av covid i Kina [Dagens PS]

Missa inte: Återhämtning på börsen kan vara kort: Rysare väntar 2023 [Dagens PS]