Astra Zenecas nya långtidsverkande antikroppsbehandling mot covid-19-viruset ska frisläppas och förpackas i Sverige.

ANNONS

De sista tillverkningsstegen av Astra Zenecas nya covid-läkemedel Evusheld, en kombination av antikroppar som är långtidsverkande och både förebygger och behandlar covid-19, ska göras i Södertälje.

Förpackning och frisläppning av det nya läkemedlet har redan påbörjats i det som är den största anläggningen inom AstraZenecas globala tillverkningsnätverk, anläggningen i Södertälje.

Beräknas ge 60 nya jobb

Planen är att skala upp tillverkningen till 24-timmarsdrift sju dagar i veckan. Uppskalningen beräknas skapa 60 nya jobb.

”Vi är mycket glada över att man har valt Sweden Operations i Södertälje för denna prioriterade uppgift. Våra skickliga medarbetare är väldigt motiverade att bidra till att förmedla denna potentiella, nya covid-19-medicin till patienter runtom i världen, säger Jim Fox, chef för AstraZeneca Sweden Operations. i ett pressmeddelande.

700 000 doser ska till USA

Antikroppsläkemedlet Evusheld fick nyligen nödtillstånd, så kallat EUA, i USA och Astra Zeneca har ett avtal om att förse den amerikanska regeringen med 700 000 doser.

I USA har Evusheld godkänts för användning till personer med måttligt till svårt nedsatt immunförsvar som kanske inte ger tillräckligt immunsvar på vaccination mot covid-19. Ungefär 2 procent av världens befolkning tros löpa ökad risk för att få otillräckligt immunsvar på covid-19-vaccinen. Läkemedlet undersöks även för behandling av sjukhusvårdade patienter med covid-19.

Evusheld är ännu inte godkänd i Europa men står under löpande granskning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Astra Zenecas antikroppsbehandling godkänd i USA [Dagens PS]

Läs mer: Astra Zenecas antikropp förebygger effektivt covid-19 [Dagens PS]

Läs mer: Astra Zenecas AZD7442 motverkar och behandlar covid-19 [Dagens PS]