Astra Zeneca och Scorpion Therapeutics har ingått ett samarbetsavtal för att skapa nya behandlingar mot cancer.

ANNONS

Det amerikanska läkemedelsbolaget Scorpion Therapeutics fokuserar på precisionsläkemedel inom onkologi. I ett nytt samarbete ska Astra Zeneca och Scorpion Therapeutics upptäcka, utveckla och kommersialisera precisionsläkemedel som riktar sig mot cancerproteiner.

Samarbetet fokuserar på transkriptionsfaktorer, proteiner som styr genuttryck och kan reglera sådant som celltillväxt och cellöverlevnad. Många transkriptionsfaktorer kan vara viktiga mål i cancerbehandling men de har ansetts svåra att rikta läkemedel mot.

Påskynda utvecklingen av cancerbehandlingar

I samarbetet ska bolagen kombinera Scorpions fullt integrerade upptäcktsplattform med Astra Zenecas kunskap om utveckling och kommersialisering av precisionsläkemedel.

”Vi är glada över att ingå detta samarbete med AstraZeneca, vars expertis inom läkemedelsutveckling och kommersialisering kompletterar vår upptäcktsplattform, som utnyttjar banbrytande framsteg inom cancerbiologi och medicin, kemi, inklusive kemisk proteomik, strukturbaserad läkemedelsdesign och maskininlärning. Vi förväntar oss att detta samarbete kommer att påskynda Scorpions ansträngningar att leverera löftet om ’Precision Oncology 2.0’, optimerade, transformerande behandlingar för fler patienter som lever med cancer”, säger Scorpions vd Axel Hoos i ett pressmeddelande.

Kan licensiera tre läkemedelskandidater

Enligt avtalet ska Scorpion leda upptäckter och vissa prekliniska aktiviteter. Astra Zeneca har möjligheten att licensiera globala rättigheter för upp till tre läkemedelskandidater samt ansvara för utveckling och kommersialisering.

ANNONS
ANNONS

Scorpion kommer få en kontant förskottsbetalning på 75 miljoner dollar, motsvarande cirka 669 miljoner kronor, samt kan få ytterligare betalningar baserade på framgång.

Läs mer: Astra Zeneca överför läkemedelsrättigheter [Dagens PS]