Dagens PS

AI gör kliniska prövningar snabbare och billigare

Stora läkemedelsbolag som Amgen, Bayer och Novartis tränar AI för att snabbt hitta passande patienter till kliniska prövningar
Stora läkemedelsbolag som Amgen, Bayer och Novartis tränar AI för att snabbt hitta passande patienter till kliniska prövningar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

Stora läkemedelsbolag använder AI för att snabbt hitta potentiella patienter till kliniska prövningar eller minska antalet försökspersoner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kliniska prövningar på människa är den mest kostsamma och tidskrävande delen av läkemedelsutveckling och det kan ta flera år att rekrytera patienter och att testa nya läkemedel, det rapporterar Reuters.

Processen från att en ny substans upptäcks till att ett färdigt läkemedel är klart kan kosta över 10 miljarder kronor.

Använt AI i flera år

Läkemedelsindustrin har experimenterat med artificiell intelligens, AI, i flera år och några substanser som valts ut av AI håller nu på att utvecklas, men det kommer ta år innan de blir färdiga läkemedel.

Reuters har intervjuat företagsledare inom läkemedelsbranschen, folkhälsoexperter samt personer som arbetar med läkemedelsreglering och på AI-bolag och insett att AI spelar en stor och växande roll i läkemedelsprövningar på människor.

ANNONS

Senaste nytt

Kan halvera tiden

Stora läkemedelsbolag som Amgen, Bayer och Novartis tränar AI att skanna igenom miljontals journaler, krav till försäkringsbolag och sin egen interna data för att hitta patienter till kliniska prövningar.

I vissa fall halveras den tid det tar att hitta patienter.

ANNONS

USA:s livsmedels- och läkemedelsverk, FDA, tog mellan 2016 och 2022 emot cirka 300 ansökningar som inkluderar AI eller maskininlärning i läkemedelsutveckling.

Över 90 procent av ansökningarna kom in de senaste två åren och de flesta handlar om användning av AI någon gång under det kliniska utvecklingsarbetet.

Missar rekryteringsmål

Deloitte är rådgivare åt Life Science-industrin och uppskattar att ungefär 80 procent av läkemedelsstudierna missar sina rekryteringsmål.

Det beror på att kliniker och sjukhus överskattar antalet tillgängliga patienter samt på att många hoppar av studien eller inte fullföljer prövningsprotokollen.

Amgens AI-verktyg

Amgen har använt sitt AI-verktyg Atomic i en handfull läkemedelsprövningar och planerar att till nästa år använda verktyget till de flesta av sina studier.

Till 2030 förväntar sig Amgen att AI kommer ha minskat den tid det vanligtvis tar att utveckla ett läkemedel från tio till åtta år.

ANNONS

Novartis AI-verktyg

Enligt Badhri Srinivasan, Novartis chef för global utvecklingsverksamhet, har det AI-verktyg som Novartis använder gjort det billigare, effektivare och snabbare att registrera patienter i prövningar.

Han säger dock att AI i det här sammanhanget bara är så bra som den data verktyget får.

Minskade antalet med AI

Bayer använde AI för att minska det antal deltagare som behövdes med flera tusen för ett sent försök med det experimentella läkemedlet asundexian, som ska minska vuxnas långsiktiga risk för stroke.

AI användes för att länka resultaten från läkemedelsprövningens mittresultat med verklig data från miljontals patienter i Finland och USA för att förutsäga långsiktiga risker i en liknande population.

Datan gjorde att Bayer kunde starta sin läkemedelsprövning med färre deltagare.

Enligt Bayer skulle bolaget utan AI:n ha spenderat flera miljoner mer och det skulle ha tagit upp till nio månader längre att rekrytera frivilliga försökspersoner.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Allt fler vill utveckla läkemedel med hjälp av AI Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS