Det svenska bioteknikbolaget Videm har utvecklat en ny teknik som möjliggör snabbare, billigare och mer exakt diagnostik av infektionssjukdomar.

ANNONS

Den svenska staten har betalat 22 miljarder kronor för PCR-tester för att upptäcka covid-19-infektioner under pandemin.

Bioteknikbolaget Videm har utvecklat en ny, patenterad, teknik som möjliggör snabbare, billigare och mer exakt diagnostik av infektionssjukdomar, något som kommer behövas i framtiden.

Investering möjliggör produktutveckling

Det svenska bolaget Videm grundades av innovatörer med fyra olika nationaliteter som vill skapa diagnostiska lösningar med målsättningen att och hindra spridning av infektioner och global antibakteriell resistens. Det är ett bolag inom Healthtech Accelerator på Sahlgrenska Science Park.

Nu har Videm fått en intital investering på cirka 5 miljoner kronor som ska användas till produktutveckling. Investeringen kommer från Impact-First-investeraren EQT Foundation, entreprenören och teknikinvesteraren Hans Victor, affärsängelnätverket E14 Invest, Life-Science-fokuserade GU Ventures, Vasa Angels och erfarna affärsänglar.

Diagnostik behöver decentraliseras

”För att möta behovet av effektiv, tillgänglig och patientcentrerad vård behöver diagnostik decentraliseras på ett sätt som minskar kravet på att skicka prover till laboratorier för analys. Idag kan det ta flera dagar innan testresultaten levereras”, säger Videms vd och medgrundare Maria Barklund i ett pressmeddelande.

För närvarande har Videms lösning en prototyp, proof-of-concept och patentskydd. Investeringen kommer underlätta produktutvecklingen av ett helt integrerat system och pilotstudier.

“EQT Foundation är imponerad av Videms metod att diagnostisera patienter snabbt och till låg kostnad, och tror att deras produkt kommer att gynna grupper i samhället som är underbetjänade idag. Genom att tillhandahålla tillgänglig diagnostik har Videm potential att skapa positiva ringeffekter i hela sjukvården”, säger EQT Foundations chef Cilia Holmes Indahl i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De utvecklar nytt test för screening av prostatacancer [Dagens PS]