Ytterligare 42 gener som är kopplade till utvecklingen av Alzheimers sjukdom har upptäckts av forskare i Storbritannien.

ANNONS

I den hittills största studien om genetisk risk för Alzheimers sjukdom har forskare upptäckt ytterligare 42 gener som är kopplade till sjukdomen, det rapporterar CNN.

Studien är gjord av forskare forskare vid det brittiska forskningscentret UK Dementia Research Institute vid Cardiff University. I studien, som har publicerats i tidskriften Nature Genetics skriver forskarna att de nya riskvarianter som har identifieras i studien är signifikant associerade med progression till Alzheimers sjukdom.

Livsstilsfaktorer påverkar

”Detta är en milstolpes-studie inom området Alzheimersforskning och är kulmen på 30 års arbete”, säger studiens medförfattare Julie Williams, centerchef vid UK Dementia Research Institute i ett uttalande, skriver CNN.

Hon tillade att livsstilsfaktorer som rökning, träning och kost påverkar utvecklingen av Alzheimers, och att ett sätt att själv minska riskerna att drabbas av sjukdomen är att ta itu med dessa saker.

60 till 80 procent beror på gener

Hon sade vidare att 60 till 80 procent av sjukdomsrisken är baserad på genetik och att vi därför måste fortsätta söka efter de biologiska orsakerna och utveckla behandlingar för de miljontals människor som världen över drabbas av Alzheimers sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Förutom den välkända ApoE e4-allelen, varianten av genen ApoE, och utvecklingen av amyloid beta och tau, de två proteinerna som ansamlas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, visar de tidigare okända 42 generna på ytterligare vägar för sjukdomsutvecklingen.

Får ihop pusselbitarna

”Att skapa en omfattande lista över gener för Alzheimers sjukdom är som att få ihop pusselbitarna, och även om detta arbete inte ger oss hela bilden ger det en värdefull ram för framtida utveckling”, säger Susan Kohlhaas till CNN.

Hon är chef för forskning vid Alzheimers Research UK och var inte involverad i forskningen.

I studien fann forskarna att flera av de nu upptäckta generna påverkar väldigt små reaktioner mellan proteiner som styr hur inflammation och immunsystemet kan skada hjärnceller.

Nya mål för läkemedel

Upptäckterna som redovisas i studien kommer ge forskare nya potentiella mål för behandling, läkemedel och livsstilsförändringar som skulle kunna minska risken att drabbas av den dödliga sjukdomen.

ANNONS
ANNONS

Richard Isaacson är chef för Alzheimers Prevention Clinic i Center for Brain Health vid Florida Atlantic Universitys Schmidt College of Medicine. Han säger till CNN att framtiden för Alzheimers sjukdom är precisionsmedicin och förebyggande samt att studien ger forskare många nya verktyg för att mer exakt kunna rikta in sig på sjukdomen.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Högt kolesterol i 30-årsåldern ökar risken för Alzheimers [Dagens PS]