Att ha högt kolesterol i 30-årsåldern kan öka risken att senare i livet drabbas av Alzheimers sjukdom, det visar en ny studie.

ANNONS

En ny studie har för första gången visat att sambandet mellan kolesterol- och blodsockernivåer och den framtida risken för Alzheimers sjukdom kommer mycket tidigare i livet än man tidigare trott, det berättar studiens huvudförfattare Lindsay Farrer för CNN.

Hon är chef för biomedicinsk genetik vid Boston University Biomedical Genetics och även professor i medicin, neurologi, oftalmologi, epidemiologi och biostatistik vid Boston University School of Medicine.

Risken ökade bara för de yngre

Studien fann att personer mellan 35 och 50 med höga nivåer av triglycerider, en form av kolesterol, i blodet och lägre nivåer av lipoproteinet HDL (High Density Lipoprotein), kallat det goda kolesterolet, var mer benägna att senare i livet diagnosticeras med Alzheimers sjukdom.

I ett mejl till CNN skriver Lindsay Farrer att det bara var i den tidiga åldersgruppen, 35-50 år som en ökning av triglycerider med 15 milligram per deciliter förknippades med en ungefär 5-procentig ökning av risken för Alzheimers sjukdom.

Högt blodsocker risk för äldre

Det här sambandet kunde inte ses i äldre grupper och Lindsay Farrer menar att det kanske kan bero på att äldre oftare behandlas för högt kolesterol. 

”Alternativt kan det återspegla att höga triglycerider i tidig vuxen ålder kan utlösa en kaskad av metabola händelser som över tiden initierar processer som direkt leder till Alzheimers sjukdom,” säger hon till CNN.

För personer i åldern 51 till 60 är det, enligt studien, höga blodsockernivåer som ökade risken för Alzheimers sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Dr. Richard Isaacson, chef för Alzheimers Prevention Clinic i Center for Brain Health vid Florida Atlantic Universitys Schmidt College of medicin var inte involverad i studien men han menar att den visar att kampen mot Alzheimers behöver starta så tidigt som möjligt.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Störd dygnsrytm och dålig sömn kan ge Alzheimers [Dagens PS]