Dagens PS

De flesta mäktiga kvinnor är 50 plus

Ursula von der Leyen. På Forbes rankning av världens 100 mäktigaste kvinnor hamnar hon högst upp.
På Forbes rankning av världens 100 mäktigaste kvinnor hamnar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen högst upp. (Foto: TT/Michael Kappeler/dpa via AP)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 apr. 2024Publicerad: 08 apr. 2024

Om företagen kände till det Forbes senaste ranking av världens 100 mäktigaste kvinnor visar skulle vi kanske inte ha sådan åldersdiskriminering på arbetsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I rankningen av världens 100 mäktigaste kvinnor är hela 80 procent 50-plussare och de flesta tog sina karriärsteg efter 50, det skriver Avivah Wittenberg-Cox i Forbes.

Hon är vd för 20-first, ett globalt “balanskonsultföretag” och arbetar för att uppnå köns- och generationsbalans genom att fokusera på ledarskap, kultur och system.

Förutsägbar utveckling

Förutom att 80 procent av kvinnorna på listan över världens mäktigaste kvinnor är över 50, är hälften av dem dessutom över 60.

Trots alla stereotyper och fördomar om äldre kvinnor är 2000-talets verklighet att kvinnor i livets tredje kvartal, mellan 50 och 75, aldrig har känt sig piggare, haft mer makt eller sett bättre ut, skriver Avivah Wittenberg-Cox.

Den här utvecklingen var ganska förutsägbar, fortsätter hon, om den andra hälften av befolkningen utbildas, får kontrollera sin fertilitet, blir ekonomiskt oberoende och kan börja ta sig mot verklig makt får vi det vi nu ser.

Kvinnor i alla samhällsskikt och sektorer, till och med kvinnor i en del oväntade länder, har förverkligat sig själva, blivit synliga och fått en stark röst.

ANNONS

Senaste nytt

Huvudansvar för omsorg

ANNONS

Även bland män når de flesta positioner med stor makt och inflytande i 50- och 60-årsåldern, undantaget är tekniksektorn.

De flesta kvinnor har dessutom fortfarande huvudansvaret för omsorg om barn, äldre, makar och andra som behöver dem, skriver Avivah Wittenberg-Cox.

Därför tenderar de att blomma ut lite senare under livets andra kvartal, de har snurrigare och mindre linjära karriärer än män.

Ursula von der Leyen

Den som hamnar högst upp på Forbes lista över världens mäktigaste kvinnor är EU-kommissionens 65-åriga ordförande, Ursula von der Leyen.

Hon valdes till ordförande när hon var 61 och leder kommissionen som representerar 450 miljoner människor i EU:s 27 länder.

När hon var 26 gifte hon sig med en läkare och på 13 år fick hon sju barn, under sitt livs andra kvartal fick hon, som så många andra kvinnor, prioritera familjen.

År 2005, vid 46 års ålder, kom hon in i Angela Merkels regering i Tyskland, vilket ledde till den roll hon har i dag.

ANNONS

Långt från sanningen

I din organisation kanske ledarna inte ser och investerar i den talang och de ambitioner kvinnor som är i livets tredje kvartal har, skriver Avivah Wittenberg-Cox i Forbes.

Hon skriver att allt för många organisationer avskriver eller gör sig av med anställda som är över 50, samt att yngre chefer och rekryteringschefer ofta tror att de här kvinnorna för länge sedan har nått sista förbrukningsdag.

Fördomen är att äldre människor är teknikfobiska, inte kan lära nytt och är fast i sina sätt, men ingenting kan vara längre från sanningen, om företag skulle vara intresserade av att ta reda på det, skriver Avivah Wittenberg-Cox i Forbes.

Svensk arbetsmarknads outnyttjade tillgång

I ett Sverige där teknikutveckling och förbättrad sjukvård kontinuerligt förlänger vår livslängd, har frågan om ålderism blivit en het potatis. Ålderismen påverkar inte bara pensionärer – den faller ut redan efter 50 år enligt den nya Pluskommissionen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS