Ericsson varnar för tapp av marknadsandelar i Kina. Bakgrunden är Post- och Telestyrelsens bannlysning av produkter från landet.

Den svenska telekomjätten Ericsson bedömer att PTS beslut om att svartlista produkter från Kina, däribland från Huawei som utesluts från Sveriges 5G-utbyggnad, får ödesdigra konsekvenser.

Ericsson ser en risk för att bolaget tappar marknadsandelar i Kina till följd av beslutet, rapporterar TT på SvD.se och konstaterar att Ericsson redan i samband med bokslutet såg detta scenario framför sig.

Bedömer att Kina slår tillbaka

Bolaget menar att risken är att Kina vidtar åtgärder som slår mot Sveriges handel med Kina på grund av PTS bannlysning av Huawei och andra kinesiska leverantörer.

I sin senaste riskbedömning skriver Ericsson så här, berättar TT:

”Även om Ericsson är inbjuden till olika pågående anbudsförfaranden i Kina finns osäkerhet kring det slutliga utfallet och det är bolagets nuvarande bedömning att risken har ökat att Ericsson kommer att få en betydande lägre marknadsandel i dessa anbudsförfaranden jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel”.

Den uppdaterade riskbedömningen hänger ihop med företagets obligation på 500 miljoner euro som man är färd med att ge ut.

Okända hotet mot Ericsson

Dagens PS Investerardygnet har tidigare skrivit om det okända hotet mot Ericsson.

Enligt Iplytics återfinns Ericsson på en blygsam åttonde plats med bara 4,6 procent av de hittills godkända patenten för 5G. Det är avsevärt mindre än de största konkurrenterna.

ANNONS
ANNONS

Kinesiska Huawei har som jämförelse hela 15,4 procent och flest antal patent i världen. Samsung, som är en farlig uppstickare på nätverkssidan, är tvåa med 13,3 procent. Och det är ungefär samma andel som ärkekonkurrenten Nokia.

Läs även: Kina till attack: Wallenberg 5G-svartlistade oss [DagensPS.se] »

Läs vidare: Säpo 5G-varnade för Wallenbergägda bolaget [DagensPS.se] »