Senaste nytt

annons

Okända hotet mot Ericsson

Okända hotet mot Ericsson

Telekomjätten Ericsson må ha gjort en fantastisk comeback på börsen under nye vd:n Börje Ekholm. Kursen har mer än fördubblats de senaste tre åren och utklassat Stockholmsbörsen. Men det har gått betydligt sämre när det gäller de viktiga patenten.

ANNONS

Det visar en färsk sammanställning av det tyska teknologibolaget Iplytics.

Åttonde plats

Ericsson hävdar att de har flest antal 5G-kontrakt i världen, men när det gäller patenten på samma teknologi är det sämre beställt.

Enligt Iplytics återfinns Ericsson på en blygsam åttonde plats med bara 4,6 procent av de hittills godkända patenten för 5G. Det är avsevärt mindre än de största konkurrenterna.

Nokia långt före

Kinesiska Huawei har som jämförelse hela 15,4 procent och flest antal patent i världen. Samsung, som är en farlig uppstickare på nätverkssidan, är tvåa med 13,3 procent. Och det är ungefär samma andel som ärkekonkurrenten Nokia.

Svenska telekomjätten är till och med slagna av koreanska LG, som nyligen lade ned sin mobiltelefonsatsning, och kinesiska ZTE.

Fallande patentintäkter

I förra veckan slöt Ericsson ett nytt patentavtal med Samsung. Utfallet uppges vara lite sämre än det förra. Kursreaktionen blev i alla fall negativ.

Att döma av patenttabellen är risken att patentintäkterna kommer att falla framöver för Ericsson.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner