Dagens PS

Säpo bannlyser Kinas jättar i Sveriges 5G-nät

Kina sanktionerna
Kinesiska Huawei och andra teknikföretag har möjlighet att vinna mark i Ryssland i och med västs sanktioner mot Ryssland, men bedömare tvivlar på att Kina vågar ta risken och bryta mot sanktionerna. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 20 okt. 2020Publicerad: 20 okt. 2020

Fyra sökande har godkänts. Men kinesiska Huawei och ZTE utestängs helt från utvecklingen av det svenska 5G-nätet. “Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige”, säger Säpochefen Klas Friberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Post- och telestyrelsen, PTS har prövat ansökningarna till de kommande spektrumauktionerna, som förväntas vara centrala för 5G-utvecklingen i Sverige. Auktionerna inleds den 10 november, enligt ett pressmeddelande.

Fyra sökande: Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom har godkänts som budgivare i PTS auktioner i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden. PTS tilldelningsprocess fortsätter därmed enligt plan. Auktionen för 3,5 GHz-bandet är planerad att starta den 10 november. Sammantaget beräknas auktionerna pågå i cirka tio arbetsdagar, men kan komma att ta längre tid.

Huawei portas efter samråd med Säpo och Försvarsmakten

Förutom en formell prövning av att ansökningarna är kompletta och korrekta har en förhandsprövning genomförts i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, i enlighet med den nya lagstiftning som trädde i kraft 1 januari 2020.

Syftet är att säkerställa att radioanvändningen inte riskerar att skada Sveriges säkerhet.

De sökande har i samband med sin ansökan lämnat in underlag som beskriver till exempel ägarförhållanden och den planerade verksamheten utifrån ett antal principer som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen tagit fram.

För att omhänderta Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens bedömningar har PTS formulerat tillståndsvillkor som syftar till att skydda Sveriges säkerhet.

Villkoren innebär bland annat att nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE.

ANNONS

Säpochefen: “Kina ett av de största hoten mot Sverige”

Om befintlig infrastruktur för centrala funktioner kommer att användas för tillhandahållande av tjänster i de aktuella frekvensbanden ska en avveckling av produkter från Huawei och ZTE vara genomförd senast den 1 januari 2025.

“Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige. Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling. Det här måste vi förhålla oss till när framtidens 5G-nät byggs. Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet”, säger Säpochefen Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS