Elbiljsätten Tesla lämnade sin kvartalsrapport för det andra kvartalet 2021 efter New York-börsens stängning på måndagen. Tesla har tiodubblat sin vinst jämfört med samma kvartal förra året.

Bolaget överträffade analytikernas förväntningar, med en omsättning på 11,96 miljarder dollar, motsvarande 103,5 miljarder svenska kronor, och en vinst på 1,45 dollar per aktie. Enligt Refinitiv låg förväntningarna på 11,30 miljarder dollar i intäkter och vinst på 96 cent per aktie, skriver CNBC.

För första gången rapporterade Tesla en vinst netto på över en miljard dollar för ett kvartal, siffran landade på 1,14 miljarder dollar. Det andra kvartalet förra året var nettovinsten på 104 miljoner dollar.

Har lyckats öka produktionen

Tesla har trots halvledarbrist och högre råvarupriser lyckats öka sin produktion, vilket de tänker fortsätta med. För perioden juli-september väntas Tesla producera 231 000 bilar.

Beroendet av utsläppsrätter var också lägre under det andra kvartalet 2021 än de fyra kvartal som föregick det. De sålde utsläppsrätter för 354 miljoner dollar, cirka 3,5 procent. Förra kvartalet var försäljningen av utsläppsrätter högre än vinsten.

Får dra ner på energilagring

Företaget ökade också sina intäkter från sin energiverksamhet med solkraft och energilagring med 60 procent. Företagets vd Elon Musk säger dock att eftersom Tesla använder samma typer av mikrochip till sina bilar som till sina energilagringsenheter kommer de senare att inte kunna produceras i den mängd man hoppats.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Tesla bekräftar: Du måste ha nya ratten i två modeller