Spelutvecklaren Paradox har stora problem med sin arbetsmiljö, med mobbning, kränkningar och tystnadskultur enligt ett läckt dokument som Breakit tagit del av. Men det finns inget samband med att vd:n Ebba Ljungerud slutade i förra veckan, enligt företaget. 

ANNONS

Det är fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer som gjort en medarbetarundersökning på datorspelsutvecklaren Paradox Interactive angående arbetsmiljön i den svenska delen av verksamheten.

Resultaten är nedslående, enligt Breakit som tagit del av det engelska underlaget har 44 procent av de 133 medarbetare som svarat på undersökningen upplevt ”mistreatment”. Företaget har strax över 400 anställda i Sverige.

Skräcksiffran: 69 procent av kvinnorna 

Värst är det för kvinnorna, där 69 procent av de svarande hade upplevt kränkande behandling, jämfört med 33 procent av männen.

”Man trodde ju att undersökningen skulle visa något med tanke på att spelindustrin inte är den trevligaste platsen. Men inte i den här omfattningen”, säger en anonym källa som enligt Breakit arbetar på företaget.

“Kränkande behandling är ett systematiskt och ett alldeles för vanligt problem på Paradox”, lyder slutsatsen från de berörda facken.

Inget samband med vd-byte

Enligt Breakits uppgifter fick personalen ta del av undersökningen i onsdag – och bara timmar senare lämnade vd Ebba Ljungerud företaget och ersattes av sin företrädare på posten, ordföranden och storägaren Fredrik Wester.

Att medarbetarundersökningen har ett samband att göra med att Ebba Ljungerud lämnar förnekar dock den nye vd:n.

“Ingen”, svarar han när Breakit frågar Fredrik Wester vilken roll medarbetarundersökningen hade i Ebba Ljungeruds sorti.

ANNONS
ANNONS

Företaget lovar dock åtgärder för att ta tag i situationen med arbetsmiljön.

“Paradox är nu i en process för att ta in en extern, neutral firma för att genomföra en grundlig granskning av våra processer och en omfattande medarbetarundersökning”, skriver Paradox kommunikationschef Loïc Fontaine till Breakit på fredagen.

Läs även: Fredrik Wester tillbaka som vd för Paradox – aktien rusar [Dagens PS]