Statistiken visar: Kina överlägset störst på elbil

Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022
elbil
2011 såldes 55 000 elbilar globalt i världen. Förra året var siffran närmare 7 miljoner. Och farten har accelererat under pandemin. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT)

Av alla trendskiften som äger rum just nu är nog ändå elbilsrevolutionen den mest omvälvande av alla. 2011 såldes 55 000 elbilar globalt i världen. Förra året var försäljningssiffran för elbil närmare 7 miljoner.

ANNONS
ANNONS

Och farten har accelererat under pandemin. 2020 var tillväxten 38 procent och 2021 växlade tillväxten upp till över 100 procent.

Kina i täten

Kina är det stora dragloket i omställningen. Landet svarar ensamt för mer än halva försäljningen av elbilar i världen. Men så är också utbudet störst i Kina, antalet modeller ökar hela tiden och det finns nu nästan 300 att välja mellan.

ANNONS
ANNONS

Prisskillnaden för elbil bara 10 procent

Omställningen i Kina har påskyndats av generösa subventioner och incitament. Elbilsexplosionen i Kina har också underlättats av att fyra av världens tio största batterifabriker ligger i Kina.

Priset för en elbil i Kina är nu bara 10 procent högre än för bensin/dieselbilar. I resten av världen ligger prisskillnaden på över 40 procent.

elbil försäljning 2021 Grafen visar elbilsförsäljning per land 2021. Den globala försäljningen av elbilar har sedan 2019 växt med 38 procent till 2020 och mer än fördubblats 2021. Källa: Cleantechnica, zerohedge.com

 

Säljer fler elbilar än USA

Det som fortfarande förvånar är att USA, som är hemvist för världens största elbilsbolag Tesla, inte säljer fler elbilar. Tyskland har passerat USA i antalet sålda elbilar trots att de har en fjärdedel så många bilister som USA.

Sverige på åttonde plats

Två länder sticker ut i statistiken. Dels Norge som med sin ringa befolkning ligger på sjätte plats i världen. Dels Sverige som placerar sig på en hedrande åttonde plats. Till skillnad från Norge är subventionerna marginella i Sverige. Det säger något om svenskens vilja att köra miljövänligt.

Läs mer: Nästa aktierush – allt inom smarta elbilar
Tesla på Råd & Röns svarta lista
Rekordtillväxt väntar energikällor som sol och vind

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS