Dagens PS

Se upp! Frukta för "snabba klipp" på börsen framöver

frukta börsen framöver
Det kan vara klokt att frukta när andras girighet får styra, tycker börsens stjärnstrateg. Foto: Pixabay
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

Aktiestrategen Warren Buffetts bevingade ord “Det är klokt av investerare att frukta när andra är giriga”, kan vara ett gott råd på börsen framöver.

ANNONS
ANNONS

“It is wise for investors to be fearful when others are greedy” är en tumregel från mästerinvesteraren Warren Buffett. Att efterleva den devisen har sannolikt tjänat honom väl genom åren. Det är ofta framgångsrikt att vara motvalls. Därför finns det anledning att vara lite extra försiktig på börsen framöver.

Extrem girighet på börsen framöver

Just nu pekar nämligen de flesta indikatorer på att girigheten härskar och det är rejält överköpt på börsen. Tv-kanalen CNN har en egenutvecklad barometer för börshumöret. I förra veckan gick den över till ”extreme greed” – extrem girighet. Investmentbanken Bank of America har, analogt med vad som brukligt händer vid de här tillfällena, bytt namn på skalorna. ”Extreme greed” har bytts ut till ”sell”.

Greed

Källa: CNN

 

ANNONS

Senaste nytt

Extremt överköpt

Och det är inte bara CNN börsbarometer som skickar varningssignaler. Så gott som samtliga indikatorer visar samma resultat. Analysfirman Bespokeninvest har i grafen nedan delat in börssentimentet i översålt respektive överköpt. Just nu är det i häraden extremt överköpt.

Bespokeinvest

Källa: Bespokeinvest.com

ANNONS

 

Optimistiska småsparere

Vidare har investmentbanken Goldman Sachs utformat en egen modell (se diagram nedan) som baseras på aktiepositionerna hos såväl småsparare som institutionella investerare. Den signalerar inte samma extrema börshausse men det är den högsta börsoptimismen på i alla fall ett år.

Goldman Sachs

Källa: Goldman Sachs

Nu behöver det här inte nödvändigtvis innebära att börsen ska gå åt skogen inom kort. Men det finns anledning att vara försiktig och förvissa sig om var nödutgångarna på börsen finns.

Läs mer om börsen framöver:

Spartipset: Så gör storkapitalet i orostider 

Förklaringen till den starka börsen 

ANNONS

Indexfonder är fortfarande bäst – men avståndet krymper 

Gissa rätt på svängiga oljepriset – tjäna multum 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS