Dagens PS

Spartipset: Så gör storkapitalet i orostider

storkapitalet
När det stormar på böljan den blå kan man ta råd från de stora aktörerna. Foto: Pixabay
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 20 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

Förvaltarna har fortfarande en defensiv profil när det gäller allokeringen av kapital. Så här navigerar storkapitalet i den nuvarande stormen.

ANNONS
ANNONS

Även om det finns anledning av vara lite försiktig efter årets kursrusning så finns det en faktor som oroliga investerare kan stödja sig mot.

Fortfarande underviktade

I investmentbanken Bank of Americas månatliga mätning av de största kapitalförvaltarnas allokering av förmögenheten framgår att aktiemarknaden har ett sparkapital. Det visar sig nämligen att världens största förvaltare inte hoppat på aktietåget ännu. De är fortfarande underviktade jämfört med historisk exponering.

Defensiv profil

Förvaltarna har fortfarande en defensiv profil i allokeringen av kapital. De är överviktade i obligationer, hälsovårdsaktier, dagligvaror och kontanter. Det är tillgångsslag som brukar fungera bra i oroliga tider. Men inte i så kallade tjurmarknader.

BofA

Källa: BofA

Bra kontraindikator

Aktier utgör fortfarande den största undervikten, tillsammans med fastigheter. När väl storkapitalet börjar röra på sig får det påverkan på börsen. Men kapitalförvaltarnas positioner per idag bör inte utgöra någon signal för börsen om att tuffare tider är att vänta. De stora kapitalförvaltarna är ofta sena i starten. Inte sällan är de en bra kontraindikator.

ANNONS

Läs mer om storkapitalet:

Samma techeufori som vid millenieskiftet

Här toppar Sverige rankingen

AI ökar börsvinsterna rejält för stora aktörer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS