Förklaringen till den starka börsen

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
starka börsen
Den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Jerome Powell. (Foto: TT)

Den starka börsen i år har förvånat många – men det finns en logisk förklaring som kurvan från SEB nedan visar. 

ANNONS
ANNONS

Det finns gott om börsexperter och aktiestrateger som gått bort sig i år. Trots en hög värdering, fortsatt oroligt geopolitiskt, världen på väg in i recession och en ränta som hållit sig kvar på högre nivåer längre än förväntat så har börsen stigit.

Extrem korrelation

Och det är inga små tal. Hittills i år har Stockholmsbörsen stigit tvåsiffrigt och sedan botten i oktober är börsen upp 20 procent. Huvudförklaringen återfinns i diagrammet nedan från banken SEB. De senaste åren har nämligen börsen korrelerat med likviditeten på finansmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Centralbankerna styr börsen

När centralbankerna har stimulerat ekonomin har pengarna sökt sig till börsen. Så såg det ut fram till mitten av 2021. Sedan kom vändningen när inflationen tvingade centralbankerna att stoppa stimulanserna och börja strama åt. Resultatet av den senare manövern blev fallande börskurser.

Macrobond Källa: SEB, Macrobond

Öppnat dammluckorna

Men sedan ett halvår tillbaka har åtstramningen stannat av. Och centralbankerna har faktiskt börjat stimulera igen. När regionalbankerna i USA hade problem under våren öppnade den amerikanska centralbanken (Fed) dammluckorna rejält. Den syns tydligt på den svarta kurvan.

Börsrally

Eftersom börsen följer likviditeten har det resulterat i ett mindre börsrally på världens börser. Svårare än så är det inte att förstå börsens beteende. Hur börsen kommer att utvecklas framöver beror således i stor utsträckning på hur centralbankerna, och i synnerhet Fed, kommer att agera.

Läs även: De här bolagen utklassar index på börsen  

Läs även: Rymden lika hett som AI – Wallenberg måste vakna

ANNONS
ANNONS