Dagens PS

Gissa rätt på svängiga oljepriset – tjäna förmögenhet

oljepriset
Det svarta guldet pumpas ur marken på land och till sjöss på havets botten, och har varit föremål för krig och konfliker världen över. Foto: Pixabay
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 20 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

Oljemarknaden är ingen liten industri. Varje år omsätter den 30 000 miljarder kronor. Och det svängiga oljepriset kan vara en guldgruva – men det är svårt.

ANNONS
ANNONS

Oljemarknaden är värd bortåt 30 000 miljarder kronor årligen. I konsumentledet betydligt mer. Det är gigantiska siffror som naturligtvis drar till sig mängder av smarta investerare. Den som får rätt om det svängiga oljepriset kan tjäna en förmögenhet.

Goldman Sachs dikeskörning

Men det är lättare sagt än gjort. Dikeskörningarna är mer regel än undantag. I början av 2023 prognosticerade den resursstarka investmentbanken Goldman Sachs att oljepriset skulle nå 150 dollar fatet under året. Sedan dess har prognoserna reviderats ned med 30 procent. Och mer lär komma.

ANNONS

Senaste nytt

Klockren korrelation

Men oljepriset är faktiskt inte så svårt att förstå. Det är, som i alla marknaden, en fråga om utbud och efterfrågan. När det är överutbud faller priset och vice versa. Korrelationen är klockren. I grafen nedan från analysfirman PGM Global About Us – PGM Global framgår med önskvärd tydlighet hur oljepriset förändrat sig sedan 2010 i förhållande till utbudsbalansen på marknaden.

PGM

Källa: PGM Global

 

USA störst i världen

ANNONS

Just nu är det överutbud på 1,1 miljoner fat per dag. Då faller följaktligen priset. Nu har Saudiarabien uppgett att de kommer att minska oljeproduktionen med 1 miljon fat per dag. Men vad länderna utanför OPEC kommer att göra är oklart. USA är numera världens största oljeproducent och inte med i OPEC.

Men för de investerare som vill spekulera i olja är det alltså bara att räkna på utbud och efterfrågan. Lätt som en plätt.

Läs mer om oljepriset och andra råvaror:

Kinas skakiga ekonomi rör till det för oljepriset

De har tjänat på Rysslands krig – nu kan det kosta dem

LKAB:s jättefond större än man någonsin hade kunnat tro

Saudi stryper oljeproduktion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS