Dagens PS

En halv miljon svenskar tillhör de rikaste i världen

Ingår du i samma grupp som Bezos, Elon Musk, Stefan Persson och andra rikingar.
Det finns 56 miljoner individerna i världen som har en förmögenhet över en miljon dollar (motsvarande ca 8,5 mkr). Då ingår du Identitetsmässigt i samma grupp som Jeff Bezos, Elon Musk, Stefan Persson och andra rikingar. (Foto:Laura Chouette, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 27 juni 2021Publicerad: 27 juni 2021

Äger du en obelånad bostadsrätt i Stockholms innerstad på 80 kvadratmeter så tillhör du faktiskt den rikaste procenten i världen. Då är du en av de 56 miljonerna individerna i världen som har en förmögenhet över en miljon dollar (motsvarande ca 8,5 mkr).

ANNONS
ANNONS

Identitetsmässigt ingår du alltså i samma grupp som Jeff Bezos, Elon Musk, Stefan Persson och andra rikingar.

570 000 svenskar är så rika

Men du är inte ensam svensk i denna exklusiva samling. Totalt är det cirka 570 000 svenskar, för att vara mer exakt. Skulle du ha en belåning på bortåt 90 procent av lägenheten ryms man ändå bland de 11 procent mest förmögna individerna i världen. Det och mycket annat framgår av den schweiziska investmentbanken Credit Suisse årliga förmögenhetsrapport (Global Wealth Report).

1 600 biljoner

Mest anmärkningsvärt är dock att den rikaste procenten av befolkningens tillgångar, som uppgår till hela 1 600 000 miljarder kronor, motsvarar hela 46 procent av den totala kakan. De övriga 99 procent i världen delar på ungefär lika mycket.

En procent rikaste i världen

Tillgångspriser

Nästan tre miljarder individer, alltså hälften av världens befolkning, har mindre förmögenhet än 85 000 kronor. Frågan är om den ekonomiska ojämlikheten i världen någonsin varit större än nu. Uppgången i tillgångspriserna, bostäder och aktier i synnerhet, under pandemin är en av orsakerna.

ANNONS

Relaterade artiklar:

Ger bort 22 miljarder. Dagens PS

Sveriges miljardärer allt rikare. Dagens PS

Änka fick ärva 750 miljarder. Dagens PS

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS