Dagens PS

Chocksiffror: Sverige allt mer polariserat och ojämlikt

Sverige på dekis? I varje fall sett till polarisering och ekonomisk ojämlikhet enligt denna undersökning från Edelman Trust Barometer 2023. Skillnaderna är så stora att man kan ifrågasätta om de har gjort rätt?. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 23 jan. 2023Publicerad: 23 jan. 2023

På 1970-talet brukade Sverige nämnas som ett av de mest jämlika länderna i världen. Skatterna jämnade ut inkomstskillnader och man duade alla (utom Kungen).

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sällskap av USA

Sverige förärar den här positionen dels på hur tudelat samhället är, dels hur cementerad och bestående polariseringen bedöms vara.

Argentina, USA, Columbia, Spanien och Sydafrika är i samma föga smickrande ringhörna. Inga andra nordiska länder var med i mätningen.

Sverige allt mer polariserat

Källa: Källa: Visual Capital

ANNONS

Indien mer jämlikt än Sverige!

Ur svenskt perspektiv kan det tyckas förvånande att exempelvis Indien och Saudiarabien upplevs av de tillfrågade som mindre polariserat än Sverige.

I Indien är ju avståndet mellan de fattigaste kastlösa till några av världens rikaste individer enormt. Shejkerna i Saudiarabien ser åtminstone ut att leva på en annan nivå, såväl ekonomiskt som rättsligt, än övriga invånare.

Epiktetos

Det här är ytterligare en politisk brandfackla om hur Sverige utvecklas och det kommer säkerligen leda till bryderier hos politikerna.

Oavsett hur det faktiskt ligger till så är det värt att påminna om den grekisk-romerske filosofen Epiktetos ( år 55- 135 e.kr) klassiska citat: Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det som spelar roll.

Relaterade artiklar:

“Investera när det flyter blod på gatorna” Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS