Investera när det flyter blod på gatan är ett citat som tillskrivs Nathan Rothschild (1777-1836). CNBC:s nulägesanalyser (tabell nedan) visar att devisen stämmer även i nutid.

ANNONS

Den amerikanska ekonomikanalen CNBC är både den mest sedda och respekterade etermediakanalen i sin genre i USA. Men den har även många följare i Sverige. Inslagen i CNBC får genomslag på marknaden och refereras ofta i andra sammanhang.

Lita inte på reptilhjärnan

När det är stökigt på börsen brukar det betecknas på kanalen som ”the stockmarket is in turmoil”. Den programförklaringen och vinjetten medför att reptilhjärnan hos investerare vill lämna aktiemarknaden här och nu. Men det ska de inte. Tvärtom.

CNBC:s nulägesanalyser visar trenden

Analysfirman Compound har gått tillbaka i tiden för att se hur börsen har utvecklats efter en sådan bombastisk nulägesanalys av CNBC. Sedan 2010 har kanalen gjort 105 sådana annonseringar. I tabellen nedan framgår hur börsen har utvecklats ett år senare.

Compound
Källa: Compund

Alltid rätt att investera i ”turmoil”

Om en investering gjorts samma dag som CNBC karakteriserade marknaden som varandes i ”turmoil” skulle den genomsnittliga avkastningen ett år senare vara 40 procent. Och, ännu mer intressant, ingen gång har börsen varit lägre. Det är alltså en pricksäkerhet på 100 procent.

Tufft att gå emot marknaden

Det är i alla stycken ett bevis på hur lönsamt det är att kontrollera sina känslor och investera motvalls. Men det är inte lätt och det tar emot att gå på tvärs mot massan. Det finns många fina citat om hur just sådana här marknadssituationer brukar spela ut. Den mest raka och brutala lyder: Investera när det flyter blod på gatan.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Har börsen vänt nu? Det tror inte Bank of America [Dagens PS]