Dagens PS

USA blir omkörd av nya elbilsjätten

Aktier i elbilar kan vara en god affär, också efter att Tesla har lyft.
Aktier i elbilar kan vara en god affär, också efter att Tesla har lyft. (Foto: Vlad Chompalov/Unsplash
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 23 okt. 2020

Glöm Tesla. Inom den närmaste femårsperioden kommer Kina ta över den globala elbilsmarknaden, enligt en rapport som presenterades i veckan av finansbolaget UBS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska Tesla har dominerat rubrikerna inom elbilsmarknaden på sistone, sedan företagets kvartalsrapporter skjuter i höjden. Men det är ett annat land som kommer dominera marknaden inom kort. Redan i september såldes elbilar och andra elektriska fordon som smör i den kinesiska solen. Även Tesla har blickat mot jätten och startade förra året en fabrik i landet, där man kommer att producera elbilar – som ska säljas i Europa, skriver CNBC.

Även bakom batterierna står kinesiska företag som BYD och CATL – bolag som förväntas växa markant när de blir allt större spelare på den globala marknaden.

“Över den närmaste femårsperioden så förväntas kinesiska spelare genom samtliga led inom elfordonsbranschen inta den globala marknaden”, lät ett gemensamt uttalande av UBS-analytiker, under onsdagen.

“Vi ser att Kinas materialkostnader är lägre än på den utländska marknaden. Om det fortsätter kommer Kina att ha en stor kostnadsfördel gentemot icke kinesiska spelare”.

Ett talande bevis för hur långt före Kina är USA på elfordonsmarknaden är byggandet av litiumbatterifabriker.

Av 142 megafabriker som håller på att byggas, så ligger 107 i Kina, medan enbart 9 ligger i USA, enligt en amerikansk rapport som släpptes förra månaden.

Det amerikanska konsultföretaget McKinsey har tidigare uppgett att inom tio år så kommer upp emot hälften av alla fordon som säljs i Kina och Europa att vara elbilar eller hybrider. För USA är siffrorna betydligt lägre: mellan 17 och 36 procent inom tio år.

Läs mer: Teslas okända tillgång – här skapas nya värden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS