Senaste nytt

annons

Teslas okända tillgång – här skapas nya värden

Teslas okända tillgång – här skapas nya värden

Teslas karismatiske VD Elon Musk räds inte för att kasta sig in och utmana nya branscher.

ANNONS

I bil-, rymd, solpanel- och bredbandsindustrin håller han på med ny teknik och nya arbetssätt för att förändra dessa branscher för alltid. Nu har han hittat en ny sektor som ska upp till rakning, bilförsäkringsbranschen.

En tredjedel av värdet

I de två senaste konferenssamtalen efter rapporterna i Tesla har Musk pratat om försäkringar som nästa stora grej för Tesla. I det senaste konferenssamtalet, för några dagar sedan, uppgav han att värdet på Teslas försäkringsverksamhet kan motsvara 30 till 40 procent av värdet för Teslas biltillverkning.

Eftersom börsvärdet är runt 400 miljarder dollar för Tesla i dag skulle värdet, räknat på 30 procent, vara motsvarande drygt 1 000 miljarder kronor. Det skulle överstiga prislappen på världens i dag största bilförsäkringsbolag, amerikanska State Farm, trefaldigt.

Internationellt sikte

Som alltid när det gäller Musk är det teknik som ligger bakom. Musks optimism grundar sig på egna framtagna algoritmer som mäter bilens användning och standard. Sedan används egna reparationsverkstäder. Slutresultatet blir både bättre och billigare för konsumenten, enligt Tesla. Tjänsten håller nu på att rullas ut i USA. Andra länder står på tur.

Huruvida även andra bilmärken är aktuella är oklart. Men om Tesla, enligt egen utsago, ska bli världens största biltillverkare med 20 miljoner tillverkade bilar per år i slutet av det här decenniet borde det räcka en bit på vägen för att bli störst även på bilförsäkringar. Aktieägare i finska Sampo, som äger försäkringsbolaget If, har all anledning att följa utvecklingen noga.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Musk: Vi var snubblande nära konkurs

Läs mer från Investerardygnet >>