Den medicinska tungviktaren The Lancet slår larm om att ultraprocessad mat driver på en global våg av kroniska sjukdomar. Men i Sverige möts varningen med höjda ögonbryn och invändningar. Forskare vid både Karolinska institutet och Lunds universitet menar att begreppet är för grovt, bevisen för spretiga och att vi riskerar att jaga fel fiende.
Svenska forskare slår bakut – efter nya larmet om ultraprocessad mat


Mest läst i kategorin
Lancets larm: ”En folkhälsomässig nödsituation”
Det var ingen försiktig formulering när The Lancet presenterade sin stora artikelserie om ultraprocessad mat. Hundra fyra observationsstudier, varav nittio två visar tydliga samband mellan en kost rik på industrimat och ökad risk för kroniska sjukdomar som diabetes typ två, depression, hjärt-kärlproblem och förtida död. Forskarnas slutsats: läget är akut.
Carlos Monteiro, en av världens mest tongivande röster på området, kallade utvecklingen ”en folkhälsomässig nödsituation”. Det är ord som sällan uttalas i matforskningens värld – åtminstone inte utan att både politiker och livsmedelsjättar darrar lite i blicken.
Lancet-forskarna pekar dessutom på flera kontrollerade studier som visar att människor spontant äter upp till åttahundra kalorier mer per dag när de äter ultraprocessad mat. Smak, konsistens och belöningsstruktur är designade för att lura hjärnans aptitreglering. Det låter som en Netflixdokumentär, men kommer alltså från världens mest prestigefyllda medicintidskrift.
LED-ljuset skapar huvudvärk – och kostnader för fastighetsägare
LED-lampor har marknadsförts som energisnåla mirakelprodukter. Men nu varnar forskare för att tekniken, i fel utförande,
Senaste nytt
Men Sverige är skeptiskt – ”definitionen håller inte”
När nyheten nådde Sverige var responsen mer… nordiskt återhållsam. På Karolinska institutet välkomnar man diskussionen men man tackar nej till det dramatiska tonläget.
Karin Leander, epidemiolog vid KI, säger till Dagens Nyheter att resultaten är intressanta – särskilt eftersom riskerna kvarstår även när man justerar för fett, socker och totala kalorier. Det är en poäng som även lyftes i Dagens PS artikelserie i våras, där forskare varnade för hur ultraprocessad mat påverkar både aptit och sömn.
Men Leander bromsar: ”Definitionen av ultraprocessad mat är för grov.” När allt från fullkornsbröd till fiskpinnar hamnar i samma kategori som energidrycker och snacks blir det svårt att bygga nationella kostråd.
Än mer kritisk är Emily Sonestedt, nutritionsforskare vid Lunds universitet, som påpekar att flera livsmedel som anses nyttiga enligt gällande riktlinjer ändå klassas som ultraprocessade. ”Det riskerar att skapa mer förvirring än klarhet.”

Lancets motargument: ”Vi har tillräckligt för att agera nu”
Det är här det hettar till i forskarvärlden. För medan svenska experter vill skruva ner tempot, vill Lancet-lägret skruva upp det rejält.
Marit Kolby, nutritionsbiolog vid Oslo nya högskola och en av författarna bakom analysen, menar att det är oansvarigt att vänta: ”När kunskapen är så samstämmig är det farligt att dröja i ytterligare tjugo år.” Hon pekar också på andra faktorer än bara energiinnehåll: tillsatser, emulgeringsmedel, färgämnen och kemikalier från förpackningar. ”Reglerna är inte anpassade för en livstid av exponering för många små doser samtidigt.”
Ett resonemang som går i linje med vad Dagens PS rapporterade tidigare i år om hur industrimat ofta innebär en kemisk cocktail vi ännu inte förstår effekterna av.
Ultrarika köper sig extrem integritet – lugnet kostar mer än lyxen
Ultrarika satsar på extrem integritet – exklusiva hem, privata klubbar och diskreta resor gör privatlivet till den nya statusmarkören.
Debatten som delar forskarvärlden
Till syvende och sist handlar oenigheten om två saker:
- Definitionen – är ultraprocessat ett användbart begrepp eller ett allt-ätande monster?
- Beviskraven – hur mycket ska vi veta innan vi inför nya råd, skatter eller märkningar?
Lancet-forskarna menar att medelhavskosten rekommenderas trots att den saknar en tydlig officiell definition. Svenska forskare svarar att medelhavskosten inte riskerar att skrämma bort folk från fullkornsbröd och fiskpinnar.
På ena sidan: ”Agera nu. Människor blir sjuka.”
På andra sidan: ”Agera rätt. Annars tappar vi förtroendet.”

Perfect Weekend Guide: Tre snabba som förklarar debatten
• Forskningen visar tydliga samband mellan ultraprocessad mat och ökad risk för en rad sjukdomar – men sambanden är observationsbaserade.
• Svenskarna äter mer ultraprocessat än vi tror. Det visade flera rapporter som Dagens PS skrev om under våren 2025.
• Definitionen är kärnan i konflikten: allt från bröd till energidrycker kan hamna i samma kategori – vilket gör att svenska forskare bromsar medan internationella röster vill införa varningar, skatter och marknadsföringsrestriktioner.
Vill du läsa mer om trender och hälsa? Då rekommenderar vi vår livsstilssatsning Perfect Weekend, där du bland annat kan du läsa om Viggos dagbok: DNA-chock och en maffig vernissage och Äter du hårvitaminer? Då bör du läsa detta.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet











