Löken är en av våra mest mångsidiga råvaror med oändliga mängder av användningsområden. Förutom att bidra med smakupplevelser är löken faktiskt en oerhört nyttig grönsak som kommer med en rad hälsofördelar, menar veckotidningen Allas.

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Den har under flera hundratals år använts i matlagning och lagt grunden till det svenska köket. Redan i det gamla Egypten ansågs löken symbolisera evigt liv, och idag är löken en självklar råvara i de flesta hem.

En lök gör både maten godare och förbättrar din hälsa. Här är de främsta anledningarna till varför du borde äta ännu mer lök:

Lök innehåller rikligt med antioxidanter, framförallt det naturligt gula färgämnet quercetin som är fördelaktigt för hälsan och besitter anticancerogena egenskaper.

Lökätare löper mindre risk att drabbas av vissa former av cancer, visar forskning. Att äta mer lök och vitlök visade sig ha positiva effekter på hälsan och motverkade vissa cancertyper.

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Frossa i färskpotatis – det svenska guldet [Dagens PS] >

Lök ger ett starkare skelett. De som vägrar äta lök löper större risk att drabbas av frakturer på skelettet än lökälskarna.

Din mage kommer att tacka dig då lök innehåller inulin som är en naturlig fiber med positiv inverkan på bakteriefloran. Det gynnar matsmältningen och reglerar blodsockernivåerna i din kropp.

Det kan finnas en länk mellan sänkt kolesterolvärde och ökad lök–konsumtion, visar studier. Lider du av högt kolesterolvärde kan det vara en god idé att fylla på skafferiet med några lökar.

Enligt forskare finns det sulfur i löken som förenklar upptagningen av lycopen i tomater. Antioxidanten lycopen sägs kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och en mängd andra åkommor.

KÄLLADärför är det så nyttigt att äta lök! [Allas] >