Dagens PS

Historisk miljardsatsning för VW i Spanien

Volkswagen
Volkswagen satsar på en battericellsfabrik i Valencia som är den största industriinvesteringen i Spaniens historia. (Foto: Volkswagen)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022

Volkswagen-koncernen bygger en battericellsfabrik i spanska Valencia. Gigafabriken skapar 3 000 arbeten och är den största industriinvesteringen i Spaniens historia.

ANNONS
ANNONS

Volkswagen-koncernen och SEAT S.A investerar tillsammans 10 miljarder euro, eller 105 miljarder kronor, i den nya gigafabriken i Sagunto, Valencia, som är den tredje av sex gigafabriker som Volkswagen-koncernen planerar att bygga i Europa, uppger Volkswagen i ett pressmeddelande.

“Investeringen på 10 miljarder euro kommer att elektrifiera Spanien och Europas näst största biltillverkare, skapa en gigafabrik i Sagunto, möjliggöra produktion av elbilar vid anläggninarna i Martorell och Pamplona, samt bygga upp ett heltäckande leverantörsekosystem. Detta är den enskilt största industriinvesteringen som någonsin gjorts i Spanien”, säger Herbert Diess, Volkswagens koncernchef.

Bygger en battericellsfabrik nästa år

Bygget av gigafabriken startar nästa år, kommer skapa 3 000 nya jobb, och produktionen väntas komma igång 2026.

Den årliga produktionskapaciteten kommer ligga på 40 GWh, och fabriken ska leverera den totala volymen av battericeller till Martorell och Pamplona.

Förses med grön el

Samtidigt ska gigafbriken förses med grön el genom en solcellsanläggning som ska byggas i närheten.

“Med vår ökning av batterier i Spanien och Europa är hållbarhet och en sluten värdekedja nyckeln. För att nämna några aspekter: genom att driva gigafabriken med el från 100 procent förnybara energikällor och återvinna värdefulla råvaror på plats kommer vår nya fabrik i Valencia att vara en förebild för cirkulär ekonomi”, uppger Thomas Schmall,  styrelseordförande för SEAT S.A.

ANNONS

Läs även: Tesla kan få miljardstöd för tysk battericellsfabrik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS