Våtmarker ska rädda Östersjön – den planen från Initiativ Utö lockar intresse från Kungliga Tekniska Högskolan samt Kronprinsessan Victoria. 

ANNONS

Initiativ Utö startades 2017-18 med syftet att identifiera, designa, konstruera och driva miljöinitiativ i Stockholms skärgård och längs Östersjökusten. De högtflygande målen innebär dock i praktiken hårt kroppsarbete – nämligen att gräva våtmarker.

”Vi är ganska ’hands-on’ i vårt arbete. Inget snack, bara verkstad. Eller lite snack är det också, men mest verkstad”, säger Robert Cederlund, en av fyra grundare av Initiativ Utö till Dagens PS.

Skyddade lekplatser för rovfiskar

Han talar sig varm för våtmarkernas betydelse för att kunna rädda Östersjön. Särskilt det hårt pressade fiskbeståndet av abborre och gädda som han menar redan återhämtat sig kring våtmarkerna som Initiativ Utö anlagt.

”Våtmarker hjälper Östersjön att hålla balansen. Våtmarker skapar skyddade lekplatser för rovfiskar, bidrar till biologisk mångfald i Östersjön, minskar näringsämnen från vatten och erbjuder utmärkta fågelhabitat”, säger Robert Cederlund.

I kombination med våtmarken har Initiativ Utö också grönsaksodlingar som förser lokala restauranger på skärgårdsön med närproducerade råvaror.

Samarbetar med KTH

Men de nöjer sig inte med att göra sin egen ö till en bättre plats – planen är att utveckla projekten i större skala framöver. Initiativ Utö har bland annat ett samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan som använder deras marker för att testa nya teknologier. Robert berättar bland annat om ett projekt tillsammans med KTH för att utvinna fosfor ur Östersjön till gödsel, i stället för att som i dag importera.

Under nästa vecka anordnar Initiativ Utö bland annat tillsammans med just KTH den internationella konferensen Baltic Sea Water Talks på Utö, med syftet att inspirera till fler initiativ.

ANNONS
ANNONS

”Vår vision är att bidra till att många fler liknande initiativ kommer på plats och att vår metod ska användas som modell för att återskapa balans i Östersjön. Skalbarhet från mikro till makro”, säger Robert Cederlund som också berättar om besöket från Sveriges blivande statschef, Kronprinsessan Victoria, i förra veckan.

”Kronprinsessan var väldigt kunnig om arbetet kring Östersjön, och önskade komma tillbaka igen till våren för att se när våtmarkerna fylls på med fisk”, säger Robert Cederlund.

Läs mer: Sveriges vackraste semesteröar [Dagens PS]