Tesla-utmanaren Cummins kan ta över den gröna marknaden när det gäller stora fordon som tåg och lastbilar.

ANNONS

Cummins är ett bolag som går tillbaka hundra år i tiden och har blivit ett av USA:s största tillverkare av dieselmotorer.

Med en ny grön era, har dock företaget växlat om – denna gång genom hållbara motorer, skriver Forbes.

Cummins tar över

Thomas Linebarger, Cummins vd, har siktet inställt på tåg, lastbilar och fartyg, ja allt stort som går diesel men som så småningom kan gå på vätgas och renare bränslen, uppbackade av allt större batterier.

”Tesla-bilar kommer inte driva vår ekonomi framåt. De kommer köras av rika människor,” säger han och tillägger att Cummins har anpassat sig till möta de allt mer strikta regelverken kring dieselmotorer och bolaget har därigenom kunnat växa och kommer stå redo när de stora fordonen helt drivs genom batterier eller på vätgas.

Men omställningen sker redan nu. Ett exempel är Kalifornien, som har de tuffaste regelverken gällande utsläpp i USA, som kräver att kommersiella fordon redan om två år ska börja ersätta diesellastbilar med nollutsläppsmodeller.

Renare motorer leder till större omsättning

Cummins har hittills hängt med i utvecklingen av allt renare dieselmotorer under de senaste 20 åren – vilket har gjort att bolaget visar stigande siffror med 2,1 miljarder dollar i nettovinst 2021 – där omsättningen ökade med 21 procent till 24 miljarder dollar. Börsvärdet ligger på drygt 30 miljarder dollar.

Arbetet mot renare luft i USA startade egentligen redan 1979 genom landets Clean Air Act, som tvingade dieseltillverkarna att städa upp bland sina produkter. Det ökade verksamheten för Cummins, som snabbt kunde få ut renare motorer på marknaden och nu förväntar sig Linebarger ett liknande resultat allt eftersom koldioxiden har blivit den nya gemensamma fienden.

ANNONS
ANNONS

”Avkarboniseringen är en tillväxtmöjlighet för Cummins, för nu kommer innovation att betyda mycket”, säger han.

”Innovation är vad vi sysslar med  – och då behöver vi inte konkurrera så mycket genom det lägsta priset.”

Läs även: Teslas gigafabrik i Europa försenad – tillstånd saknas [Dagens PS]