Teslas första gigafabrik i Europa är försenad eftersom många tillstånd inte har gått igenom ännu. Fortfarande finns inget datum för när fabriken kommer att öppna.

ANNONS

Den nya gigafabriken Gigafactory Berlin som ligger utanför Berlin, har redan blivit försenad flera gånger och fortfarande har de olika tillståndsprocesserna inte fått grönt ljus av myndigheterna, skriver The Wall Street Journal.

Tesla gigafabrik ska underlätta

Tesla har rullat på bra under pandemin, med runt 936 000 sålda elbilar under 2021, en uppgång med 87 procent från året före. Experter tror att bolaget kan leverera 1,5 miljoner bilar under 2022 där den nya gigafabriken skulle underlätta försäljningen av Tesla-bilar i Europa.

Fabriken står redo att producera elbilar och kunder har redan beställt bilar men det som fortfarande saknas för att dra igång den kommersiella produktionen är det slutliga planeringsgodkännandet. Det som tar längst tid är Teslas sena ansökan om att bygga en batterianläggning som inte ingick i den ursprungliga tillståndsansökan.

”Det kostade dem ytterligare sex månader”, säger Stefan Bratzel, chef för Center of Automotive Management, ett forskningsinstitut i Tyskland.

Vattenanvändningen kan hindra öppning

Samtidigt har miljötillstånden dragit ut på tiden sedan lokalbefolkningen har klagat på hur fabriken påverkar miljön i området, däribland vattenanvändningen. Om det visar sig att gigafabriken använder för mycket vatten kan det bli problem att överhuvudtaget få öppna.

ANNONS
ANNONS

”I ett nötskal: Inget vatten –  inget Tesla”, uppger ett inblandat vatttenbolag.

Läs även: Tesla bygger ny ”gigafabrik” – satsar en miljard dollar [Dagens PS]