När vattendepåerna i Oslo sinar behöver var medborgare ta sitt ansvar. Det skriver Frode Hult, sektionsledare på den norska Vatten- och avloppsmyndigheten i en debattartikel, där han bland annat uppmanar sina landsmän att kissa i duschen för att spara vatten.

ANNONS

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om Oslos omkring 700 000 medborgare gör några enkla förändringar i vardagen kan det långsiktigt rädda de norska vattentäkterna.

Om inte kan vattenbristen blir ett samhällsproblem över tid. I synnerhet om man inte får mer nederbörd framöver. Det skriver Frode Hult, sektionsledare för vattenmiljö på vatten- och avloppsmyndigheten i Oslo i en debattartikel på norska TV2.

Låga vattendepåer

Idag bygger Oslos huvudsakliga vattentäkt, Maridalsvassdraget, på vatten från 29 sjöar som så småningom hamnar i Maridalsvann och renas vid Oset vattenreningsverk. Härifrån kommer 90 procent av Oslos drickvatten, medan återstående 10 procent  kommer från Elvåga i Østmarka och renas på Skulleruds vattenreningsverk.

För närvarande har Maridalsvassdraget en reservoarfyllning  på 67 procent. En siffra som kan ställas mot 88 procent som borde vara det normala så här års, enligt Hult.

Längre period av torka

Att vatten är bristvara grundar sig enligt Hult på två huvudorsaker; den omtalade torrperioden som landet upplevt under det senaste halvåret och den stora sjön Gjerdingen som för närvarande är torrlagd. Detta sedan man av säkerhetsskäl rehabiliterar dammen.

ANNONS
ANNONS

När vattenmagasinen är låga utgår man på Vatten- och avloppsmyndigheten från fyra åtgärdsnivåer där man för närvarande befinner sig på initiativnivå 1. Som en första åtgärd för att spara vatten har man bland annat sett över vattenflödet i Akerselva som rinner genom Oslo.

Restriktioner kan krävas

I kölvattnet av pandemi och början på kriget i Ukraina gick man även via ett pressmeddelande ut och uppmanade Oslos invånare att hushålla med vattnet. Något som inte riktigt fått effekt.

Det gör att vattenfrågan i Oslo åter är högaktuell och att fler åtgärder kan komma att krävas som till exempel restriktioner för biltvätt och trädgårdsbevattning.

Vatten
Att kissa i duschen är ett sätt att spara vatten i vardagen. (Bild: Unsplash)

Fritt fram att kissa i duschen

Innan det blir aktuellt kan dock mycket göras på daglig basis av Osloborna själva enligt Frode Hult. Särskilt när det kommer till vardagssysslor som tvätt och disk, där man kan se över sina rutiner och bara köra fulla tvätt- och diskmaskiner.

När det kommer till personlig hygien kan man ta en kortare dusch, stänga av vattnet när man borstar tänderna och använda den lilla knappen vid toalettbesöket.

ANNONS
ANNONS

Ytterligare ett knep är att spara in en toalettspolning genom att kissa i duschen, skriver Hult. 

Ett tips som givetvis kan appliceras även utanför Norges gränser  i alla hushåll som vill spara vatten. Många bäckar små.

Läs även: EU-kommissionen vill göra solpaneler obligatoriska [Dagens PS]