Europa står inför hotet om strömavbrott om det blir en kall vinter, varnar nu en av världens tyngsta råvaruchefer, skriver Financial Times.

ANNONS

Det var i samband med toppmötet FT Commodities Asia som Trafigurachefen Jeremy Weir varnade för att Europa riskerar strömavbrott vid en kall vinter.

Naturgasförsörjningen är enligt råvarutoppen otillräcklig vid sträng och långvarig kyla.

Trafigura är, skriver Financial Times, en av världens största råvaruhandlare.

Trots att Ryssland lovat skruva på naturgaskranarna finns det inte tillräckligt med naturgas om kylan slår till, och det gör att det nu finns ”en verklig oro” för att Europa kan drabbas av strömavbrott, enligt Jeremy Weir.

Putin viftar bort anklagelser

Förra månaden lovade Rysslands president Vladimir Putin att den ryska gasjätten Gazprom skulle börja fylla på lagren av naturgas i Tyskland och Österrike.

Men hittills har det bara skett i begränsad omfattning, samtidigt som Ryssland tillbakavisar anklagelser om att medvetet begränsa naturgasexporten till Europa för att pressa Tyskland att snabbt fatta beslut om att godkänna den kontroversiella Nord Stream 2-ledningen, skriver FT.

ANNONS
ANNONS

I grossistleden sjönk priserna på naturgas förra månaden. Men priserna uppges trots det fortfarande vara fyra gånger så höga som för ett år sedan och en del industrier har tvingats dra ner på sin produktion på grund av de rekordhöga priserna.

Det finns nu, skriver FT, en stor oro i energisektorn över situationen med begränsad naturgasförsörjning.

Läs mer i artikeln om vad råvarutoppen tror om om oljepriserna. Trafigura är en av de största aktörerna på oljemarknaden och att byta ut oljan mot förnybar energi sker inte över en natt, försäkrar Jeremy Weir.

Tvärtom ser han inget alternativ till oljan i närliggande framtid om världen ska klara sin energiförsörjning.

Och även om Trafigura expanderar i förnybar energi kommer bjässen fortsätta handla med kol.

”Ett av de största problemen vi har är att tillväxtländer fortfarande behöver detta som bränsleform”, konstaterar Jeremy Weir, enligt FT.

Läs mer om Trafigura.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Energikrisen slår hårt mot Europa – ”helt galet” [Dagens PS]

Läs även: Stefan Löfven: Sverige klarar en energikris [Dagens PS]

Läs också: Energikrisen i Kina smittar världsekonomin [Dagens PS]

Läs vidare: Energikrisen får utsläppen att stiga mer än väntat [Dagens PS]

Missa inte: JPMorgan: ”Perfekt storm” väntar Europas energimarknad [Dagens PS]